Terrorhot i Kina, bokens framtid och rättegång mot Eklund inleds

Måndag 21 juli

16.00-16.45

Terrorhot i Kina
Är de båda bussexplosionerna i Yunnan i sydvästra Kina som dödade två personer i morse ett exempel på den terrorism som landet oroat sig för? Hör Sveriges Radios korrespondent i Peking Hanna Sahlberg om hur förberett Kina är på terroristattacker inför de kommande Olympiska spelen?

Tema: Bokutgivning 
Svenskarna köper fler och fler böcker, men ändå gör förlagen inga stora vinster. De traditionella bokhandlarna får allt större konkurrens från internetförsäljare och biblioteken måste hitta nya sätt att nå ut till läsare. Vad händer när bokförlag, bokhandlare och bibliotek utsätts för hårdare konkurrens och vilken väg kommer framtidens bok att ta för att nå läsaren?
Marica Blind har publicerat sin diktsamling Indiepop via internetplattformen Vulkan och hoppas att ett större förlag kanske ska upptäcka henne den vägen. Medverkar gör också Johan Hammarström, förlagschef H-ströms förlag, Katarina Mazetti, författare och före detta bokhandlare, Inger Edebro Sikström, bibliotekschef Umeå stadsbibliotek, Jessica Björkäng, bloggare på bokhora.se och Håkan Rudels, marknadschef för Albert Bonniers förlagsverksamhet.

Bulgariens president i blåsväder
En rapport från EU:s antikorruptionsbyrå Olaf, som läckte ut till medierna i mitten av veckan, visar på kopplingar mellan höga politiker och personer misstänkta för svindleri. Hör Sveriges ambassadör Bertil Roth om EU-landet Bulgarien som inte verkar leva upp till de krav som EU ställer på arbetet mot korruption i landet.

17.00-17.45

Pernilla- och Englarättegången inleds
I dag inleds rättegången i Engla- och Pernillafallet. En rättspsykiatrisk prövning har kommit fram till att den åtalade Anders Eklund inte var psykiskt sjuk när han ska ha begått morden, men det kan komma att omprövas. Hur görs egentligen de här prövningarna och vad är det de tittar på? Samtal med Gubb-Jan Stigsson, Dalademokraten och Rein Thomson, chefspsykolog. Hör också Ekots Henrika Åkerman berätta om vad som behandlades under rättegångens första dag.

Affärskvinnor i Abu Dhabi
Hör Therese Larssons reportage från Förenade arabemiraten, där försöker regimen få ut fler kvinnor i arbetslivet.

Obama i Irak
Barack Obama befinner sig nu i Irak för att orientera sig utrikespolitiskt inför presidentvalet i höst. Hans kompetens har ifrågasatts eftersom han inte har några större utrikeserfarenheter. Hur förhåller han sig till de amerikanska trupperna? Samtal med Olle Wästberg, svensk generalkonsult i New York och Christian Christensen, forskare i medie- och kommunikationsvetenskap.

Krogevangelister
Två unga kvinnor i Stockholm försöker tala om Gud med människor på krogen. Reportage av Niklas Svensson.

Programledare: Åsa Sundman och John Chrispinsson

Producenter:
Tommy Karlsson Ravström och Anders Diamant
tommy.karlsson-ravstrom@sr.se  anders.diamant@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista