Matkostnader, rättegången mot Anders Eklund samt livsstilsboende i Malmö

Tisdag 22 juli

16.00-16.45

Misstänkt krigsförbrytare gripen
Den efterspanade bosnienserbiske misstänkte krigsförbrytaren Radovan Karadzic har gripits av serbisk säkerhetstjänst. Karadzic anklagas bland annat för att ha beordrat massavrättningarna i Srebrenica i juli 1995 då uppemot 8 000 människor mördades. I snart 13 år har han varit eftersökt av säkerhetstjänsten. Bo Pellnäs, tidigare chef för FN-observatörsstyrkan på Balkan, har träffat Karadizic vid ett par tillfällen. Han berättar om mötena och kommenterar tidpunkten för gripandet. Vad får det för konsekvenser för Serbiens närmande till EU? Hör också Hans Corell, folkrättsexpert och före detta chef för FN:s rättsavdelning resonera kring rättegången. Kommer rättvisa att skipas i FN:s krigsförbrytartribunal i Haag?

Hör också Ekots utrikeschef Christina Gustafsson och Marie Tuma, domare vid internationella domstolen i Bosnien.

Stigande matpriser
Vår mat har blivit dyrare och rapporterna om stigande matpriser har avlöst varandra den senaste tiden. Mjöl och ost har till exempel gått upp med mer än 20% det senaste året.
Samtidigt visar statistiken att vi lägger allt mindre del av vår inkomst på matinköp, i många andra europeiska länder får hushållen lägga betydligt mer. Är det då egentligen så dyrt med mat i Sverige?
Medverkande är Ewa Rabinowicz, forskningschef, Livsmedelsekonomiska institutet, Peder Alex, idéhistoriker, Umeå Universitet, Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges Konsumenter i samverkan, Eskil Erlandsson, jordbruksminister och Niclas Egmar, råvaruhandlare, Handelsbanken.

17.00-17.45

Rättegången mot Anders Eklund
Idag fortsätter rättegången mot Anders Eklund i Pernilla och Englafallet. Igår diskuterades Pernilla och idag börjar förhören kring Engla. I båda fallen så har de anhöriga spelat en stor roll i rättegången. Har deras roll blivit större i rättsprocesserna och vad får det i så fall för resultat?
Hör Henrika Åkerman reporter, Ekot, direkt från rättegången samt advokaterna Sven-Erik Alhem och Kerstin Koorti.

Livstilsboende
Livstilsboende är ett nytt ord vi lärt oss, det handlar om att samla människor med samma behov av livstil i ett gemensamt boende. I USA är den här formen av boenden vanligt, men i Sverige är det nytt. På livsstilsboendet Victoria Park i Malmö strömmade hundratals intresserade till när det var öppen visning nyligen. Reportage Petra Quiding.
Hör därefter  Göran Cars, professor i samhällsutveckling ,Kungliga tekniska högskolan och Anders Rubin, (s) kommunalråd i Malmö.

DN-galan
Idag kan man få en känsla för hur bra dom svenska friidrottarna presterar inför OS, när många ställer upp i DN-galan på Stockholms stadion. Hör Radiosportens reporter Tommy Åström som är på plats på Stadion.

Programledare:
Helena Groll och Linda AP Larsson

Producenter:
Anders Diamant och Clara Osvald
anders.diamant@sr.se clara.osvald@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista