Inkräktare i naturen, barn till alkoholister och rötmånad

Torsdag 24 juli

16.00-16.45

Somalia
Nu ger Afrikanska unionen upp sina försök att stabilisera det alltmer laglösa landet Somalia. Den afrikanska samarbetsorganisationen har haft 2600 soldater på plats men uppmanar nu FN:s säkerhetsråd att ta över de fredsbevarande styrkorna. Jens Odlander från ambassaden i Kenya medverkar och Karin Fischer Liddle, medicinsk koordinator i Somalia.

Inkräktare i naturen
De senaste åren har larmrapporterna duggat tätt om mördarsniglarna som härjar i svenska trädgårdsland och vildsvinen som vållar problem i jordbruket och allt fler viltolyckor. Man tror att det nu finns 80.000 vildsvin i Sverige och 200 miljoner mördarsniglar. Och de här är långt ifrån de enda inkräktarna i den svenska naturen - det finns många andra exempel på främmande arter som på kort tid brett ut sig och konkurrerat ut de inhemska konkurrenterna. Andra kan innebära stor ekonomisk skada eller hälsorisker för människor. I dagarna har Naturvårdsverket presenterat en strategi för att kartlägga och eventuellt bekämpa oönskade nykomlingar i naturen. En sändning från Skrylleskogen utanför Lund om naturens inkräktare och hur de påverkar våra liv. Medverkande: Sven Engberg, intendent Skryllegården, Jon Loman, zooekolog, Jeanette Thelander, snigelexpert, Björne Olsson, Naturvårdsverket, Stefan Stjernedal, ordf. Villaägarna Skåne-Blekinge, Henrik Tham, vice ordf. LRF Skåne, David Kallos, krögare.

17.00-17.45

Volvos förlust
Varför går det så dåligt för Volvo och SAAB? Hör Stephan Lövgren, GP.

Barn till alkoholister
Folkhälsoinstitutets nya rapport som hävdar att 380 000 barn lever i familjer där minst en förälder överkonsumerar alkohol, 20 000 barn lever i familjer där minst en förälder dricker så de behöver vård. Hör en ung kvinna med egna erfarenheter av föräldrarnas drickande och Ann-Sofie Dahl-Göthed, nykter alkoholist, mamma till tre barn och alkohol- och drogterapeut vid Provita i Malmö.


Ska plastpåsarna förbjudas i Sverige av miljöskäl?
Andra länder har redan infört ett förbud mot plastpåsar och det skulle kunna bli verklighet även här. Ann Werner Centrumchef Strömpilen, Thomas Hjertberg, professor i polymerteknologi vid Chalmers i Göteborg medverkar och Hannes Borg politisk sakkunnig på miljödepartementet.

Kylskåpssnusk
Vi är i början av rötmånaden och det är med andra ord bra om man har lite extra koll på den maten som finns i därhemma. Men en del kylskåp lider året runt av att ingen bryr sig om innehållet. Studio Ett försöker svara på frågan varför det så ofta ser ut som det gör i de kollektiva kylskåpen som ofta finns på arbetsplatserna där de medhavda matlådorna hamnar. Reportage av Anders Diamant.

Det politiska läget i Egypten
Hör också ett reportage av Johnny Sjöblom om det undantagstillstånd som fortfarande råder i Egypten, sen 27 år tillbaka, och om hur det sätter käppar i hjulet för oppositionen i landet.

Programledare: John Chrispinsson och
Odd Clausen

Producenter: Anders Diamant och
Odd Clausen


anders.diamant@sr.se odd.clausen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista