Pappaledighet, datoriserat ishockeyspel, cancer och virus

Måndag 28 juli

16.00-16.45

Algblomning
Giftalgerna i Östersjön är lika farliga som kobragift. Det säger marinekologen Gunnar Aneer, vid länsstyrelsen i Stockholms län. Han menar att många inte tar varningarna om att bada i giftalger på allvar. De alger som finns i insjöarna kan vara giftigare än de i Östersjön, men är svåra att skilja med blotta ögat. Gunnar Aneer, marinekolog medverkar.

Jämställda män och pappaledighet
Vi hurrar över den svenske mannen som drar barnvagnar, går i pappagrupper och stannar hemma med sina barn. De små stegen hyllas men hur jämställda är vi egentligen och hur långt har vi kommit?
Enligt tjänstemannaorganisationen TCO:s pappaindex för förra året har utvecklingen avstannat när det gäller att ta ut föräldraledighet. Som de ser ut nu skulle det ta 200 år innan papporna tar ut lika mycket föräldraledighet som mammorna gör.
Kommer den svenske pappan någonsin att ta sitt ansvar och vill vi att han ska göra det?
Eva Grundelius, Hållbarhetskonsult, Sune Westberg, som leder pappagrupper på pappautbildningen i Örnsköldsvik, Knutte Wester, feminist och nybliven pappa, Mikael Nordenmark, Professor och Sociolog vid Mittuniversitetet och Jonas Sjöstedt, föräldrarledig politiker medverkar.

Datoriserat ishockeyspel
Det finns några klassiska spel som är, kan man säga, motsatsen till dataspel och Tv-spel. Där två människor möts öga mot öga och spelar över bordet. Schacket och Bordshockeyspelet, schacket datoriserades för länge sedan, men Ishockeyspelet, det mest mekaniska av alla spel?
Nu är även det datoriserat. Det är några studenter på Chalmers i Göteborg som gjort det första datoriserade ishockeyspelet.
Reportage: Anton Karis, som fick tag på en av dem, Martin Lindahl.

17.00-17.45

Sprängattentat
En rad sprängattentat har skakat Indien de senaste dagarna. I delstaten Gujarat dog cirka femtio personer när sextio sprängladdningar detonerade. I fredags dog fem personer i ett attentat i Indiska Kashmir och åtta dödades i Bangalore.
Sten Widmalm, Statsvetare, Jan Andersson, Korrespondent SR och Peter Wallensten, professor Freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitetet medverkar.

Cancer och virus
Rökning och vad vi äter har länge varit två dominerande faktorer i diskussionen om vad som orsakar cancer. Men nu visar forskning att allt fler cancertyper påverkas av bakterier och virus, något som på sikt kan förändra cancervården.
Reportage: Niklas Svensson.

Hatbrott
Två män knivskars och rånades på Södermalm inatt. Polisen betecknar det som hatbrott mot homosexuella.
I förra veckan dömdes en 35 årig man för mord och mordförsök, tingsrätten ansåg att en del av motivet var offrens homosexualitet. Enligt Brottsförebyggande rådets ökar antalet anmälningar av så kallade hatbrott mot homosexuella.
Klara Klingspor, Brottsförebyggande rådet medverkar.
Samt reportage: Niklas Svensson.

Kgotla i Botswana
I Botswana har man en särskild form av ledarskap som grundar sig på de ursprungliga (etniska) stammarnas gamla traditioner. Ett ledarskap som ses som grunden till Botswanas framgångsrika demokrati och som nu har spridit sig till europeiska länder (det har vi kunnat höra om i ekonomiekot idag). Och basen för det här ledarskapet är särskilda stormöten.
Reportage: Jenny Sanner Rosqvist.

WTO
I världshandelsorganisationen (WTO) förhandlar världens länder om villkoren för internationell handel. Här hittar du bland annat mer information om hur WTO växt fram, en historisk tillbakablick över de olika förhandlingsrundorna, om avtalen som är WTO:s regelverk - GATT, GATS och TRIPS, och om minister-konferensen som är WTO:s högsta beslutande organ. Ewa Björling, Handelsminster och Bo Magnusson, ämnesråd på Kommerskollegium medverkar.

Programledare: John Chrispinsson och Åsa Sundman
Producenter: Annika Östman och Tommy Karlsson Ravström
annika.ostman@sr.se
tommy.karlsson-ravstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista