Amnesty, vardagstrafik, rysk konst och galna bilister

Tisdag 29 juli

16.00-16.45

Amnestyrapport
Idag presenterades en rapport från Amnesty International om mänskliga rättigheter i Kina. Där konstateras att situationen inte förbättrats sen Kina fick ansvaret för att arrangera OS. Hur är egentligen läget i Kina idag, bara en dryg vecka innan OS drar igång.
Lise Bergh, generalsekreterare för svenska amnesty samt Hanna Sahlberg, SR:s korrespondent i Kina medverkar.

Vi väljer bilen för våra korta vardagsresor
Detta trots miljödebatt och myndigheters enträgna försök för att få oss att välja mer miljövänliga alternativ. En färsk SIFO -undersökning visar att det varje vecka är omkring 3,8 miljoner svenskar som åker bil trots att de skulle kunna välja att cykla eller åka kollektivt utan större tidsförlust. Men det är också många som säger sig vara villiga att välja bort bilen om till exempel arbetsgivaren tog en del av reskostnaden.
Varför är det ändå så svårt att ändra beteende och hur ser alternativen ut för den som bestämmer sig för att låta bilen stå?
Louise Eriksson, Transportforskningsenheten vid Umeå Universitet, Anders Roth, miljöchef på Trafikkontoret i Göteborg, Claes Vesterteg, riksdagsledamot och miljötalesman för Centerpartiet, Per Lundin, forskare vid KTH och Jakob Lagerkrantz, ordförande i Gröna Bilister medverkar.

17.00-17.45

OS i Kina
Om Bojkotten som kom av sej. Som ni kanske hörde i ekot och i vår första timme idag kom alltså svidande kritik mot värdlandet, när det gäller mänskliga rättigheter. Det är Amnesty som i rapporten Brutna löften beskriver ett Kina där det mesta har blivit värre, förföljelse, censur och fängslanden.
Hans Rothenberg, Moderaterna och Frida Johansson Metso, ordf liberala ungdomsförbundet medverkar.
Och Pontus Mattson har tidigare i dag träffat Gunilla Lindberg, en av fyra vice ordf i IOK.
 

Rysk konst
I år kommer det att säljas rysk konst i Sverige för långt över 100 miljoner kronor. Och det händer att de stora auktionsfirmorna i Stockholm och Uppsala säljer tavlor för sju, åtta miljoner kronor styck. Konsten försvinner oftast till Ryssland där allt fler rika ryssar vill pryda sina rum med inhemska målningar och konstföremål. Studio Ett har letat rätt på en av köparna.
Reportage: Mats Eriksson.

Badolyckor
De senaste tre dagarna har fjorton personer drunknat i Sverige. Bara igår var det sex personer som miste livet genom drunkning. Det varma vädret kommer att hålla i sig under resten av veckan och fler människor som inte är vana simmare kommer att ge sig ut i vattnet. Är badsäkerheten usel på svenska badplatser eller är det en attitydförändring som krävs?
Vi besöker en badplats utanför Örebro samt hör vad Karin Brand vid Svenska Livräddningssällskapet säger.

Galna bilförare
Nu ska vi ge oss ut i trafiken, något som blir mer och mer riskabelt. Så upplever i alla fall bilisterna det. Samtidigt medger nio av tio svenskar att de ibland bryter mot trafikreglerna. Nu vill regeringen öka medvetenheten om farorna i trafiken och förlänger därför riskutbildningen för körkortsaspiranter. Vi ska till Umeå där 73 procent av bilisterna erkänner att de emellanåt kör för fort.
Reportage: Åsa Sundman.

PÅ cykel genom Sverige
20 juni satte sig Ulf Samuelsson på cykelsadeln vid Riksgränsen och började i motvind och ösregn resan söderut. På torsdag den sista juli är han framme vid sitt mål: Sveriges andra ände, Ystad. I 23 olika kyrkor har han spelat Johan Sebastian Bachs samtliga 23 orgelverk. I kväll i Heliga Trefaldighets kyrka i Kristianstad, är det dags för konsert nummer 22.
Odd Clausen har träffat Ulf Samuelsson.

Programledare: Helena Groll och Linda A P Larsson
Producenter: Maria Meschke och Clara Osvald
maria.meschke@sr.se
clara.osvald@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista