Krispaket i USA, WTO och Golanhöjderna

Onsdag 30 juli

16.00-16.45

Karadzic
Den krigsbrottsanklagade förre serbledaren Radovan Karadzic har nu lämnats ut till FN:s krigsförbrytartribunal i Haag. Hur går det till sedan? Mark Klamberg, doktorand i folkrätt vid Stockholms Universitet medverkar.

Krispaket i USA
I helgen röstade USA:s senat ja till ett krispaket för att lindra nya finanskrascher. Räcker miljardsatsningen? På vilket sätt påverkas ekonomierna i världen och Sverige av amerikanska bankkriser och gigantiska underskott. Hör Cecilia Hermansson, Swedbank, Stefan Fölster, Svenskt Näringsliv och Roger Mörtvik, TCO i ett samtal om en världsekonomi i gungning och de hål den gröper i plånböcker över hela jorden. Vi gör också nedslag i USA, Kina och Ryssland.

Hedwig and the Angry Inch
kväll har den kultförklarade musikalen Hedwig and the Angry Inch Sverigepremiär på Stockholms Stadsteater. Och det är ingen slump att det sker mitt under den pågående pridefestivalen. Rollfiguren Hedwig har nämligen blivit en ikon för många homosexuella, bisexuella och transpersoner. Eftersom Hedwig varken är kvinna eller man utmanar pjäsen synen på sexuell identitet och kön. Reporter Jenny Lagerstedt.


17.00-17.45

Dohasamtalen 
Sammanbrottet i WTO-förhandlingar är förstås ett av dagens stora ämnen. Vad betyder det här misslyckandet för den fattiga världen? Där har ju förhoppningarna inför ett avtal varit stora. WTO-förhandlingarna kraschade - varför? De medverkande är Fredrik Erixson, frihandelsexpert, Lasse Karlsson, ledamot i internationella kommittén (mp), Salaam Suberu, sekreterare Afris, Johan Sävström informatör Afrikagrupperna.

Hepatit C
Minst 40 000 svenskar har blodsjukdomen Hepatit C - ett stort antal av dem smittades genom blodtransfusioner innan sjukdomen blev känd för drygt 15 år sen. Och många känner sig diskriminerade inom sjukvård och tandvård. En tredjedel av medlemmarna i patientföreningen för Hepatit C upplever att de blir fördomsfullt bemötta av sjukvårdspersonal. Det handlar om okunskap om hur sjukdomen smittar - men också om att sjukdomen har en missbrukarstämpel som leder till negativa attityder. En av de drabbade är Maj Hellström. Reporter Özgür Karlidag. Hör också Christina Ternebrink, Svenska Tandläkarförbundet.

Golanhöjderna
De ockuperade Golanhöjderna har strategisk betydelse i Mellanöstern och sedan en tid pågår samtal mellan Israel och Syrien om områdets framtid. Men hur är det att leva där? Studio Ett har besökt Majdal Shams, ett av fem syriska samhällen på Golan. Reporter på Golanhöjderna är David Berjlund.

Programledare: Helena Groll och
John Chrispinsson

Producenter: Annika Östman och
Marie Nilsson Boij

annika.östman@sr.se  marie.nilsson-boij@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista