Dödliga sjukdomar, A-kassan och väderkvarnar

Torsdag 31 juli

16.00-16.45

Pär Nuders bokskrivande
Förre finansminister Pär Nuder lämnade i januari uppdraget som ekonomiskpolitisk talesperson för (s). Men samtidigt slutade han också med verksamheten i riksdagen, han lämnade finansutskottet, han har inte deltagit i riksdagens debatter, inte skrivit någon motion eller interpellation. Han har varit borta vid drygt en tredjedel av omröstningarna. Men ändå inte lämnat riksdagen. Hör Sofie Wiklund, ledarskribent Dala-Demokraten, Stig-Björn Ljunggren, statsvetare.

Dödliga sjukdomar
Huntingtons sjukdom är ärftlig, obotlig och utan nåd - föds du med den så vet du att sjukdomen kommer att bryta ned dig fysiskt och psykiskt och sluta med en för tidig död. Och om din mamma eller pappa har Huntington, så är risken att du också bär den dödliga genen precis 50 procent. Syskonen Therese och Mattias drog båda nitlotten i Huntington-lotteriet. De vet att de har ärvt sjukdomen från pappa. Men de vet inte när den kommer att börja förändra och förstöra deras liv. Och inte heller om forskningen innan dess kommer att ha någon tröst eller bot. Studio Etts tema sänds från Biomedicinskt centrum i Lund och handlar om hur det känns att födas med en dödlig sjukdom, samt hur långt forskning och sjukvård har kommit. Medverkande: Mattias och Therese Persson, som har Huntingtons sjukdom, Lena Hall, anhörig, Åsa Petersén, forskare och Håkan Widner, överläkare. Georges Guedj, sjuksköterska på psykosociala enheten Onkologen.

17.00-17.45

Arbogafallet
Vad minns vi egentligen och hur påverkas det av trauman? Hur tillförlitliga är vittnesmål? Torun Lindholm docent i psykologi och Per Hamid Ghatan överläkare i neurologi medverkar.

Kriget mot knarket
Det krig mot drogerna, som proklamerades av den äldre George Bush, har pågått i närmare 20 år. Men knarkindustrins inflytande i Latinamerika är idag, på alla nivåer, större än någonsin. Har kriget förlorats? De flesta mexikaner tror det, många colombianer också. Andra på olika håll har helt enkelt anpassat sig till knarkindustrins krav. Finns egentligen någon lösning? Reportage av Lars Palmgren.

A-kassan
I höst förväntas arbetslösheten stiga efter de senaste årens kraftiga minskning. Antalet varsel om uppsägning ökade under första halvåret med mer än sextio procent, inte minst gäller det fordonsindustrin i Västsverige. Samtidigt fortsätter arbetslöshetskassorna tappa medlemmar med kanske tiotusen medlemmar per månad. Totalt har a-kassorna förlorat en halv miljon medlemmar. Vad händer då, ökad arbetslöshet men färre försäkrade? Folkets röster samlades av Linda AP Larsson och Berit Högman (s) och Hillevi Engström (m) medverkar.

Väderkvarnar
Att inreda en öländsk väderkvarn, är det vandalisering eller ett sätt att ta hand om den gamle celebriteten. I spåren av Ernst och TV-fyras inredningsprogram debatteras kvarnarna på lilla Öland. Reportage av Sara Moein och samtal med Tor Sundberg, byggnadsantikvarie.
  

Programledare: John Chrispinsson och
Odd Clausen

Producenter: Maria Meschke och
Odd Clausen

maria.meschke@sr.se  odd.clausen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista