Det svenska båtfolket, Afghanistan och stökiga turister

Fredag 1 augusti

16.00-16.45

Fri television?
I onsdags kväll sändes programmet Öppna portarna mot öst som handlar om Kinas förberedelser inför OS. Programmet är framtaget av Internationella olympiska kommittén och anklagas för att ge en okritisk bild av OS-värdlandet KINA. Maria Ripenberg, ledarskribent på Upsala Nya tidning och Albert Svanberg, sportchef SVT medverkar.Det svenska båtfolket 
Är det svenska båtfolket naturvänner eller miljöbovar? Hör om kampen mot giftiga bottenfärger, sopor och toautsläpp. Hur stora är egentligen problemen och är det svårare att vara miljövänlig på sjön? Medverknade: Bo Alström, generalsekreterare, Kungliga Motorbåtklubben, Inger Näslund, marinbiolog Världsnaturfonden, Milo Dahlman, mijövänlig seglare, Ingvar Bingman, Naturvårdsverket och Claes Västerteg, riksdagsledamot (c).

17.00-17.45

Afghanistan
Hjälporganisationer i Afghanistan angrips. Varför? Medverkande Torbjörn Larsson, fd chef för den svensk-finska styrkan i norra Afghanistan, Anders Fänge, ansvarig för Svenska Afghanistankommittén i Kabul och Anneli Eriksson Läkare utan gränser.

Svensk tillväxt
Tillväxten i Sverige är sämre än väntad. Mats Kinnvall, chefsanalytiker, Handelsbanken berättar mer.

Turister
Hur sviniga kan vi bli som turister? Vad är det som gör att ljudnivåer som inte annars skulle accepteras tycks bli självklara. Det är värre än någonsin på västkusten i år och  kommunalrådet i Sotenäs har fått nog. Men vems är ansvaret, kommunen eller polisen? Reportage av Axel Naver.

OS i Kina
Vi ska till Kina och Peking en vecka före OS-starten, och höra hur människorna har det utanför de tillsnyggade gatorna. Vi ska också prata om ekonomin. Ofta hävdas det att ett OS skapar tillväxt, men det kan också leda till en ekonomisk baksmälla. Något som kanske är bra just för den kinesiska ekonomin, menar experter. Reportage av Hanna Sahlberg och samtal med Robert Bergqvist, chefsekonom, SEB.

Programledare: John Chrispinsson
och Helena Groll

Producenter: Annika Östman
och Marie Nilsson Boij

annika.ostman@sr.se  marie.nilsson-boij@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista