Telefoner, det moderna slaveriet och Solzjenitsyn

Måndag 4 augusti

16.00-16.45
Sydafrika
Det är en avgörande dag i Sydafrika med korruptionsåtalet mot ANC-ledaren Jacob Zuma. Den största politiska krisen i Sydafrika på 14 år. Per Strand, forskare i statskunskap och Mari Dahl, informatör Afrikagrupperna medverkar.

Telefoner
Allt fler svenska hushåll väljer att säga upp sitt fasta telefonabonnemang. Enligt en rapport från Post- och telestyrelsen har telefontrafiken i de fasta telenäten i princip halverats under de senaste sex åren och förra året gick mobiltelefonin för första gången om den fasta telefonin såväl i intäkter som i samtalstid. Är det dags för oss att kasta den gamla bakelittelefonen i papperskorgen eller kan den fasta telefonen leva vidare på något annat sätt. Mikael Johansson från Umeå har valt att bara ha mobiltelefon och han säger att det har gjort att han pratar mer i telefon än tidigare. Men hur bra är det egentligen att bara prata i mobiltelefon och hur påverkar det vårt sätt att kommunicera med varandra. Medverkar gör: Mikael Johansson, som valt att inte ha fast telefon, Annakarin Nyberg, som doktorerat på användning av mobiltelefoner, Kjell Hansson Mild, strålforskare Umeå Universitet  Erik Hallberg, TeliaSoneras ansvarige för fast telekom och Patrik Lindgren, projektchef på NCC boende i Umeå.

Skatteparadis
Nu hårdnar trycket mot skatteparadisen! Vi har besökt Jersey där det nu ska bli enklare för svenska myndigheter att jaga skattesmitare. Reportage av Magnus Thorén.


17.00-17.45

Aidskonferensen i Mexico
Den 17:e aidskonferensen startade i går i Mexico City. Få vågar vara hoppfulla. Hör Lars-Olof Kallings, professor.

Det moderna slaveriet
Nu i höst öppnar LO ett fackligt center för arbetare utan uppehållstillstånd i Sverige - så kallade papperlösa. Men LO vägrar fortfarande att ta emot dem som medlemmar - trots att det är väl känt att papperslösa utnyttjas på arbetsmarknaden. Maria jobbar som städare och är en av de uppemot 30 000 papperslösa arbetare som diskrimineras på jobbet och tvingas arbeta för halv lön. Reporter Jenny Lagerstedt.

Alexander Solzjenitsyn
Vi talar förstås också om Alexander Solzjenytsin, en av vår tids största författare, som dog i natt. Stig Fredriksson, journalist och Kristian Gerner, professor i historia medvekar.

Konstprojektet Ars & Modus
Invånarna i den lilla orten Hammenhög i östra Skåne har de senaste åren fått vara med om mängder med udda händelser. Fem personer i heltäckande vita dräkter har gått genom åkern, små leksaksdjur har dykt upp vid köttdisken i matbutiken och ett processionståg har gått genom stan i likadana skjortor och med ryckiga rörelser. Samtidskonst, som annars brukar vara reserverad för en insatt och intresserad publik i storstäderna, har genom konstnären Amit Sens projekt blivit en angelägenhet för invånarna i den Hammenhög. Och med sig har konstnären fått nästan alla sina grannar. Reporter Natacha López.

Presidentvalet i USA
Tre månader kvar till det amerikanska presidentvalet. Nu trappar republikanernas John McCain upp attackerna mot rivalen Barack Obama. Vår utsände Sten Sjöström medverkar.

Programledare: Helena Groll och
Åsa Sundman

Producenter: Maria Meschke och
Tommy Karlsson Ravström

maria.meschke@sr.se  tommy.karlsson-ravstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista