Miljöteknik, Georgien och återfallsbrottslighet

Tisdag 5 augusti

16.00-16.45

Kina
Samtal med korrespondenten Hanna Sahlberg om uigurer Hör också en i Sverige boende uigur. Susanne Palme intervjuar Estlands utrikesminister Urmas Paet.

Miljöteknik
Regeringen går på offensiven för att sälja in svensk miljöteknik som vår nästa stora exportvara. Ett miljöteknikcenter startade nyligen vid den svenska ambassaden i Peking för att underlätta för svenska företag att göra fler affärer med Kina. Men hur bra är Sveriges kompetens på mijöteknikområdet i jämförelse med andra länder? Och hur ska Sverige lyckas bli den nyckelspelare på den globala spelmarknaden som man vill bli? Medverkande: Ola Alterå, statssekreterare på näringsdepartementet, Mats Denninger, samordnare för svenskt samarbete med Kina inom området energi- och miljöteknik och hållbart stadsbyggande, Mikael Karlsson, ordförande Svenska Naturskyddsföreningen, Filip Johnsson, professor i uthålligt energisystem på Chalmers och John Holmberg, professor i fysisk resursteori och vice rektor på Chalmers.


17.00-17.45

Georgien
Estlands regering krävde idag att EU borde göra fredsbevarande insatser i Georgien. Situationen har av en del beskrivits som hotande nära ett krig. Svante Cornell, Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik och Peter Semneby, EU:s sändebud i södra Kaukasus medverkar.

Återfallsbrottslighet
Den 19 juli greps Clark Olofsson - Sveriges mest kända återfallsbrottsling ännu en gång. I början av april greps Anders Eklund misstänkt för människorov och mindre än en vecka senare visar det sig att också han har begått flera brott tidigare. På senare tid har debatten om återfallsbrottslingar aktualiserats mer än en gång. Men de här två männen är bara två i mängden - för 4 av 10 som döms för brott återfaller inom tre år i brottslighet igen. Inte alls konstigt säger Kristian som precis muckat från Kumla. Reporter Samira Othman. Uppföljande samtal med Christer Karlsson, förbundsordförande KRIS och Ulf Jonson, kriminalvården.

Klimatförändringar 
Nya Zeeland är ett exempel på ett land där klimatförändringar och tänkandet kring dessa påverkar det mesta. Temat för årets världsmiljödag var frågan om ”hur vi kan skapa en global klimatneutral ekonomi”. Men istället för att prata om de katastrofala konsekvenser som klimatförändringar har, och kan få för världen, så handlade årets miljödag mer om vad vi faktiskt kan göra. Reporter Mikael Sjödell.

Lastbilar
Inför lastbilsfria perioder på vissa vägsträckor och sänk lastbilarnas totalvikt. Det föreslår miljöpartiet som nu vill klimatanpassa hela transportsektorn. Men hur påverkar det svenskt näringsliv och handel? Medverkande: Karin Svensson Smith (mp) och Carina Nilsson, vice VD Sveriges Åkeriföretag.

Programledare: John Chrispinsson
och Linda AP Larsson

Producenter: Maria Meschke och
Annika Lindqvist

maria.meschke@sr.se  annika.lindqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista