1 av 4
Anders Holmberg
2 av 4
3 av 4
John Chrispinsson Foto: Stefan Jerrevång
4 av 4

Om kärnfamiljen, Georgien och den borgerliga alliansen

Fredag 15 augusti

 

16.00-16.45

EU och Georgien
Frankrikes president Nicolas Sarkozy har tagit på sig rollen som medlare i konflikten mellan Georgie och Ryssland. EU är splittrat i synen på unionens fortsatta engagemang. Bedömare tror att EU kommer att dra lärdom av krisen och ta ytterligare ett steg mot en gemensam utrikespolitik. Susanne Palme intervjuar Nicu Popescu vid forskningsinstitutet Council on Foreign Relations och Tomas Valasek, utrikespolitisk expert vid Center for European Reform. I studion Maria Strömvik, statsvetare vid Lunds universitet, även knuten till Utrikespolitiska Institutet.

Kärnfamiljen
Bröllops och inredningstidningar säljer som aldrig förr. Samtidigt har P1 programmet ”Heliga familjen ” skapat debatt i sommar. Men varför diskuteras kärnfamiljen så hett just nu? Och är den en syrefattig kvinnofälla eller en kärleksfull trygghetsborg. Hanne Kjöller, ledarskribent DN, Marcus Birro, författare, Lars  Jalmert, forskare Stockholms universitet och Johanna Langhorst, producent medverkar.

17.00-17.45

USA och Georgien
President George Bush Rysslandspolitik är okunnig och senfärdig. Den kritiken kommer från Anders Åslund, tidigare rådgivare åt regeringarna i Ryssland och Ukraina. USA har misskött försöken att integrera Ryssland i världsekonomin. Han anser att USA nu borde ha kontakt med Rysslands president Medvedev och bryta kontakten med premiärminister Putin.

Den borgerliga alliansen
Vilka ministrar borde statsminister Fredrik Reinfeldt byta ut för att toppa laget inför höstterminen? Hör liberala skribenter om vilka förändringar som de tycker är nödvändiga för en nytändning hos alliansen. Johan Hammarqvist, chefredaktör Norra Skåne och DNs ledarskribent Barbro Hedvall funderar även över om det behövs några nya departement.

Skolstart
En klassiker inom skolväsendet vid skolstart är att berätta vad man har gjort under sommarlovet inför klassen. Men lärare borde inte be barn berätta om sina sommarupplevelser eftersom fattiga barn tvingas skämmas och ljuga, menar Devrim Mavi som är ledarskribent på oberoende radikala Dagens Arena. Reportage av Özgür Karlidag

Drakens svans
Just nu bevakas OS i Peking av tiotusentals journalister. Medaljer, arenor och enstaka protester står i fokus. Enligt den gamla fengshui-läran kan hela Peking jämföras med en drake, där makten och energin finns i drakens huvud det är där OS-området ligger, och dit hela världen just nu riktar sina blickar. Men utanför finns ett annat Peking, med människor som oftast inte syns. Hanna Sahlberg har besökt två familjer som befinner sig utanför maktcentret i Drakens svans.

Brottningsmatchen
Svenska brottaren Ara Abrahamians protester under gårdagens OS-tävlingar har väckt reaktioner inom idrottsvärlden. Flera brottningsprofiler har trätt fram och berättat om ett system som enligt dem är allmänt känt för att vara korrupt och politiserat. Hur kan en sådan idrottsgren få fortsätta vara en del av de olympiska spelen? Vi samtalar med Jan Lindroth, professor emeritus i historia med specialinriktning på idrott.

Programledare: John Chrispinsson och Anders HolmbergProducenter: Maria Meschke och Helena Giege
maria.meschke@sr.se helena.giege@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista