1 av 5
Anders Holmberg
2 av 5
3 av 5
Anna Burén
4 av 5
Ryska trupper kvar i Georgien. Foto: Darko Bandic/Scanpix.
5 av 5
Foto: Anjum Naveed/Scanpix.

Georigen, jaktsäsongen är igång, Pakistans president Musharraf avgår samt nya löner efter granskning av JämO

Måndag 18 augusti

16.00-16.45

Georgien
Vi följer utvecklingen i Georgien. Rysslands president Medvedev sa i helgen att de ryska trupperna skulle dra sig tillbaka vid lunchtid idag. Kommer de att göra det, och vad händer i så fall nu? Hör Maria Persson- Löfgren SR:s utsända på plats i Nordossetien samt Jan Andersson, korrespondent.

Kvinnliga jägare
Nu har årets jaktsäsong dragit i gång och fler kvinnor än någonsin är nu jägare, framförallt i storstäderna och i Norrland. Enligt Svenska Jägareförbundet är idag drygt 12.500 av deras medlemmar kvinnor, en ökning med nästan 5000 kvinnor sedan år 2000. Varför är det fler kvinnor som vill jaga och hur accepteras de i jaktlagen? Enligt Anja Kjellsson, samordnare inom Jägareförbundets kvinnliga nätverk JAQT, är jakten inte längre könsrelaterad utan beror på intresse och kunskap och därför har kvinnan fått en aktivare roll i jakten. Men samtidigt som fler kvinnor börjar jaga minskar det totala antalet jägare i Sverige för varje år.

Medverkande är Holger Nilsson, jägare och chefredaktör för Jaktjournalen, Emeli Elfving, nybliven jägare, Anja Kjellsson, jaktvårdskonsulent och samordnare inom Jägareförbundets kvinnliga nätverk JAQT och Göran Ericsson, professor i vilt- och fisketurism på SLU.

Inför valet i USA
I USA stiger temperturen inför presidentvalet i november. Demokraterna laddar upp inför konventet som startar om en vecka och Barack Obama väntas i dagarna avslöja vem han valt som kandidat till vice presidentposten. I drygt två månader har demokraten Barack Obama och republiken John McCain stått ensamma mot varandra som rivaler efter att primärvalen avgjordes och Hillary Clinton försvann ut ur spelet. Valrörelsen har blivit mer aggressiv än vad många hade förutspått. Reportage av Beatrice Janzon.

17.00-17.45

Pakistans president Musharraf avgår
Idag avgick Pakistans president Pervez Musharraf frivilligt för att slippa ställas inför riksrätt. Vem tar nu över styret och hur påverkar avhoppet landets relationer med omvärlden? Hör en Maqbool Babree, psykolog, på plats i Lahore i Pakistan om reaktionerna i landet och hör Joakim Creutz, freds och konfliktforskare vid Uppsala Universitet om vad som förväntas hända nu.

Väktare vaktar fiskevatten
I sommar har vattenrättsägarna i sjön Sommen i Östergötland anlitat ett vaktbolag för att sköta fisketillsynen i sjön. Frivilligkrafterna, som brukar åta sig uppdraget räcker inte till. Tre väktare från ett bevakningsföretag i Motala har specialutbildats för jobbet. Möt Andreas Svensson är en av dem som tycker det är rena semestern jämfört med det jobb han brukar göra. Reportage av Anna Nyström.

Kosovo - Pandoras ask
När Kosovoalbanerna proklamerade sin självständighet tidigare i år varnade kritiker för att ett internationellt erkännande skulle kunna öppna upp en Pandoras ask med en rad andra separatister som skulle kunna kräva sin självständighet runtom i världen. Hur blev det ? Samtal med Carl Bildt, utrikesminister, Malcolm Dixelius, journalist och från Uppsala universitet Inger Österdahl, professor i folkrätt.

Miljongranskningen höjde lönen
Nästan 5 000 personer, de flesta av dem kvinnor, har fått  lönen höjd tack vare den så kallade miljongranskningen som Jämställdhetsombudsmannen, JämO, har genomfört. Det är ett av resultaten när JämO nu nästan avslutat sin granskning av löneskillnaderna mellan män och kvinnor på de största svenska arbetsplatserna. Reportage av Natacha Lopez

Programledare:
Anders Holmberg och
Anna Burén
Producenter:
Karin Wickström
och
Tommy Larsson Ravström
karin.wickstrom@sr.se tommy.larssson_ravstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista