1 av 4
Monica Saarinen
2 av 4
3 av 4
Annika H Eriksson
4 av 4
Wargöns bruk

Kris för svensk pappersindustri och NATO-möte om Georgien

Tisdag 19 augusti

16.00-16.45

Nytt Saltsjöbadsavtal
För 70 år sen, i december 1938, blev LO och dåvarande Svenska Arbetsgivarföreningen överens om ett historiskt avtal där parterna enades om vilka spelregler som skulle gälla på svensk arbetsmarknad. Idag inleddes förhandlingar om ett nytt Saltsjöbadsavtal mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv. Men vad är det som står på spel den här gången? Tommy Öberg, chefredaktör LO-tidningen deltar.

Svensk pappersindustri
Utansjö, Norrsundet, Vifstavarv och nu senast Wargöns bruk utanför Vänersborg . Pappersbruk efter pappersbruk läggs ner i Sverige. Vad säger det om läget i branschen? Är svensk pappersindustri mer utsatt än andra länders? Och hur kan Sverige ta sig ur krisen? Lars Winter, platschef, Wargöns Bruk, Marie S Arwidson, VD Skogsindustrierna, Christer Larsson, förbundsekonom Pappers, Lena Hjärn, bruksarbetare, Christer Peterson, professor Luleå tekniska högskola medverkar.

Äldre och mat
Äldre som bor på demensboenden får ofta inte i sig mat som de ska och riskerar att svälta. Det hävdar Yngve Gustavsson, en av Sveriges ledande geriatriker och stödjer sig på två undersökningar som snart ska presenteras. Problemet är att dementa behöver hjälp med matning och att personalen inte har tid att sitta ner den tid som krävs. De dementa tvingas också vara utan mat ibland i uppemot 14 timmar per dygn eftersom det är långt mellan kvällsmaten och och frukosten dan därpå. Reportage av Katarina Gunnarsson.

17.00-17.45

NATO-möte om Georgien
Idag möts NATO-ländernas utrikesministrar i Bryssel för ett krismöte om situationen i Georgien. Bl a ska de diskutera ett framtida förhållningssätt gentemot Ryssland. Vad kommer de att komma fram till och vilken roll har NATO spelat i konflikten? Hör Mike Winnerstig, statsvetare vid FOI, Hans Linde, riksdagsledamot (v) medverkar bl a.

Georgien
Trots stora likheter mellan ossetier och georgier och att folken sen länge levt tillsammans i samma region, gift sig med varandra och haft goda relationer är framtiden för samförstånd spolierad. Idag har de flesta ossetier ingen tilltro till georgierna, men som alltid finns det undantag. Möt några av dem som berörs av konflikten mellan Ryssland, Georgien och Sydossetien. Maria Persson Löfgren rapporterar.

Höjdhoppsfinal i OS
Kommer Stefan Holm att försvara sin guldmedalj från förra OS i dagens höjdhoppsfinal i Peking? När Studio Ett börjar sända så vet vi svaret och oavsett hur det går så hör ni förre höjdhopparen Patrik Sjöberg och Sveriges Radios Gunnar Bolin kommentera insatsen.

HVB-hem
Som vi hört i Ekot idag så är det fler och fler unga som hamnar på vårdhem för problem med t ex droger eller kriminalitet. I åldrarna 15-20 år har antalet HVB-placerade ungdomar ökat med 80 procent på tio år. Samtidigt är tanken från socialtjänsten att inte sätta unga på institution, eftersom det inte bevisats att det ger något resultat. Martin Jönsson reporter.

Programledare: Monica Saarinen och Annika H ErikssonProducenter: Magnus Westberg och Linda Belanner
magnus.westberg@sr.se linda.belanner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista