1 av 6
Anders Holmberg
2 av 6
3 av 6
Odd Clausen
4 av 6
I dag spelar han altfiol.
5 av 6
Abchazien, Georgien. Foto: Scanpix
6 av 6
Maria Wetterstrand (mp). Foto: Brita Nordholm/Scanpix

Makthavare, West-Eastern Divan Orchestra, Nigeriansk prostitution i Norge och folkhemmet

Torsdag 21 augusti

16.00-16.45

Abchazien
Den Georgiska utbrytarrepubliken Abchazien väntas inom kort utropa sig som en självständig stat. På måndag ska det ryska parlamentet ta ställning till om Ryssland ska erkänna Abchasien eller inte.
Ove Bring, professor i folkrätt och Maria Persson-Löfgren, Korrespondent medverkar.

Makthavare samlas och diskuterar
Förändringarnas vindar blåser genom kommunalsverige, sägs det. En ny generation politiker och tjänstemän ifrågasätter om morgondagens kommun och landsting verkligen måste göra allt på samma sätt som på 1900-talet. 3000 makthavare och nyckelpersoner från Sveriges kommuner och landsting samlas den här veckan i Malmö för att debattera och diskutera begrepp som alternativ drift, avknoppning, ”sale and lease back” och kundval. Det seminarium som samlar flest deltagare är ”Göran Perssons bästa tips”, Persson som har varit med alla tio gånger den här mässan har arrangerats - som kommunalråd, skol- och finansminister och regeringschef. För första gången är han nu ”fri debattör” och nyfikenheten är stor på vad han kommer att känna sig fri att säga då. Studio Ett sänder från Kommek på Malmömässan för att belysa de nyaste trenderna när det gäller att omvandla kommunal service och vård och höra var de hetaste politiska striderna står.
Lena Hörngren, chefredaktör Dagens Samhälle, Acko Ankarberg Johansson, kommunalråd Jönköping (kd) och Lennart Holmlund, kommunalråd Umeå (s) medverkar.

Hundkapplöpning och casino i Macau
Den forna portugisiska kolonin Macau har formligen exploderat de senaste åren. Men här är det inte tillverkningsindustri som står för tillväxten, som i resten av Kina. Macau bygger hela sitt välstånd på gambling, prostitution och annan synd. Frilansjournalisten Jon Thunqvist rapporterar från den nya världens Las Vegas.

17.00-17.45

FRA
Om Centerpartiets nya förslag i FRA-frågan. Enligt det ska Försvarets Radioanstalt tills vidare inte få spana på svenskar. Staffan Danielsson, försvarspolitisk talesman (c) och Maria Wetterstrand (mp) medverkar.

Musik för fred
Idag gästar West-Eastern Divan Orchestra Stockholm.
Orkestern bildades av den argentisk-födde israeliske dirigenten Daniel Barenboim tillsammans med författaren Edward Said. Här samsas musiker från alla länder i Mellanöstern; inklusive Israel. Daniel Barenboim, som nyligen också fått ett palestinsk pass, har gång på gång gått på tvärs mot gängse uppfattningar. För några år sedan dirigerade han Hitlers favoritmusik, Richard Wagner, i Jerusalem. Ikväll spelar orkestern i en direktsändning i Berwaldhallen.
Anton Karis har talat med två musiker i Divanorkestern, palestiniern Ramzi Aburedwan och Daniel Cohen från Israel.

Folkhemmet
De som längtar tillbaka till det gamla, svenska Folkhemmet förskönar bilden av den Ädla Svenska Arbetaren och döljer de attityder till invandrare inom Arbetarrörelsen, som gör att en del av dagens arbetare söker sig till Sverigedemokraterna.
Så skriver journalisten och författaren Dilsa Demirbag-Steen i den debatt om Arbetarrörelsen och Folkhemmet som pågått ett tag på kvällstidningarnas kultursidor.
Dilsa Demirbag-Steen och Daniel Suhonen, redaktör Tvärdrag medverkar.

Nigeriansk prostitution i Norge
Sexhandeln med nigerianska kvinnor fortsätter att vara ett stort problem i Norge. I Oslo kommer i dag varannan prostituerad kvinna från Nigeria. De nigerianska prostituerade luras att ta sig till Europa med löfte om jobb och ett bättre liv. Och med hjälp av vodooceremonier kan de kvinnliga hallickarna utöva totalkontroll över kvinnorna. Nadheims kvinnesenter är en av de frivilligorganisationer som varje kväll bedriver uppsökande arbete i Oslos prostitutionsmiljöer. Studio Etts reporter Annika Lindqvist följde med deras team.

Programledare: Anders Holmberg och Odd Clausen
Producenter: Magnus Westberg och Odd Clausen
magnus.westberg@sr.se
odd.clausen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista