1 av 5
Anders Holmberg
2 av 5
3 av 5
Pontus Mattsson-SR Ekot
4 av 5
Foto: Pontus Mattsson
5 av 5
Lars Thunell. Foto: Jonas Ekströmer/SCANPIX

Om livet efter OS i Kina, svensk ekonomi och brittiska strejker

Fredag 22 augusti

16.00-16.45

Regeringens budgetförhandlingar
Idag inleds regeringens budgetförhandlingar på Harpsund. Finansminister Anders Borgs kassakista är rekordfull. Hur mycket pengar ska satsas på vad? Hör Urban Bäckström, VD Svenskt Näringsliv och Stefan Carlén, ekonom Handelsanställdas förbund.

På söndag släcks den olympiska elden i Peking
Ett av tidernas mest omstridda idrottsevenemang är över. Har OS blivit den framgång som de kinesiska arrangörerna hoppades på? Har Kina öppnats mot omvärlden? Vad väntar nu efter att landet under de senaste sju åren riktat all kraft mot spelen? Johan Björksten, affärsman med PR-byrå, Hanna Sahlberg, SR:s korrespondent i Kina, Göran Leijonhufvud, författare och journalist och Zhang Ke, översättare medverkar.


17.00-17.45

Dödsskjutning
En del i försvarets utredning om vad som hände vid dödsskjutningen under en militärövning i maj utanför Utö i Stockholms skärgård är nu klar, men slutsatserna verkar leda till fler frågetecken. Björn Dahlén, ordf Värnpliktsrådet och Anders Emanuelsson, chef för försvarsmaktens säkerhetsinspektion inom försvaret medverkar.

Intervju med Lars Thunell
Lars Thunell, tidigare VD för SE-banken och nu chef för Världsbankens organ för den privata sektorn IFC, International Finance Corporation är på kort besök för att delta i världsvattenveckan i Stockholm. Där diskuteras hur världen ska möta den ökande efterfrågan på livsmedel och därmed ökande efterfrågan på vatten. Ända sen livsmedelspriserna steg kraftigt i vintras koncentreras Världsbankens arbete på att försöka förhindra ökad svält i världen. Reporter Kerstin Brostrand.

Flyktingar eller?
Vilka är de afrikaner som riskerar allt för att ta sig till EU över Medelhavet. Internationell rapport ger ny bild av båtflyktingarna. Hör Åke Malm från Italien och Susanne Palme som också har intervjuat Hein de Haas, migrationsforskare.

Brittiska strejker
I Storbritannien har ett antal strejker i år väckt gamla minnen till liv - och en del jämför dagens situation med det som skedde under 70- och 80-talen. Då var det många strejker samtidigt som ekonomin var kärv och arbetslösheten hög. Men då var fackföreningarna starka, det är de inte nu och frågan är om detta verkligen är strejkernas stora återkomst? Reporter Maria Eksedler.

  

OS är snart slut
En sportreporters tankar om OS
Bengt Skött är med oss.

Programledare: Anders Holmberg och
Pontus Mattsson

Producenter: Maria Meschke och
Towe Cho Matre

maria.meschke@sr.se towe.matre@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista