1 av 6
Monica Saarinen
2 av 6
3 av 6
Anna Burén
4 av 6
Abchaziens och Sydossetiens ledare applåderar det ryska beslutet. Foto: Misha Japaridze/Scanpix.
5 av 6
Michelle Obama
6 av 6
Angela Merkel

De små flygplatsernas framtid, Abchazien och Sydossetien, politikeravhopp

Måndag 25 augusti

16.00-16.45

Angela Merkel i Sverige
Tysklands förbundskansler Angela Merkel är idag är på Sverigebesök för att bland annat diskutera det svenska kommande ordförandeskapet för EU med statsminister Fredrik Reinfeldt. Men hur står det egentligen till med dom svensk-tyska relationerna och finns det något som Tyskland har att lära sig av Sverige, och vice versa? Hör Kristian Åström, SR:s före detta korrespondent i Tyskland och Mai-Brith Schartau, högskolelektor på centrum för Tysklandsstudier på Södertörns Högskola.

De små flygplatserna
När de små flygplatserna tappar resenärer kämpar kommunerna för att behålla just sin flygplats och det trots diskussionen om flyget som ett miljöhot. De kommunala flygplatserna har enligt en genomgång som Dagens Samhälle gjort förlorat 300 000 passagerare de senaste fem åren. Vad betyder det här för företagen och för konkurrenskraften i en kommun som tappar sin flygplats och hur ser de alternativa transportvägarna ut? Och vem vill betala för att flygen ska gå från Storuman, Borlänge eller Kramfors? Om de små flygplatsernas ovissa framtid. Vi samtalar med: Jan Johansson, (s) kommunalråd i Kramfors, Thomas Nihlén (mp) riksdagsledamot, John Bennet, flygexpert Sveriges kommuner och landsting och Ruth Hessner, platschef Gargnäs Production Link AB.

Körfestival i Petra
Undrar ni hur det kan låta när en svensk traditionell kör möter arabisk körtradition, så ska ni få höra det nu. För i helgen hölls en svensk-arabisk körfestival i den antika klippstaden Petra i Jordanien. Syftet har bland annat varit att sammanföra arabiska körer i regionen, som trots det nära grannskapet, p.g.a krig och oroligheter aldrig haft möjlighet att mötas eller höra varandra. På plats fanns också svenska musiker. Reportage av Cecilia Uddén.

17.00-17.45

Abchazien och Sydossetien
Ryssland har idag röstat för självständighet i utbrytarrepublikerna Abchazien och Sydossetien. Vilka konsekvenser kommer det att få? Och vilka förutsättningar till självständighet har dom? Samtal med vår utsände i Moskva Maria Persson Löfgren.

I.O.U.S.A
I förhoppningen om att ge dom ekonomiska frågorna extra skjuts i den amerikanska valkampanjen ska dokumentärfilmen I.O.U.S.A visas på både det demokratiska och republikanska konventet. Upphovsmännen bakom dokumentären, som handlar om USA:s enorma statsskuld, hoppas att den ska få samma effekt på amerikanernas inställning till ekonomin som Al Gores film hade på deras attityd till växthuseffekten. Reportage av Katarina Andersson.

Michelle Obama
På Demokraternas konvent i Denver i USA idag, väntas bland andra Barack Obamas fru, Michelle Obama tala. Men vem är hon och vilken roll kan hon komma att spela om hon blir USA:s nästa första dam? Samlat med Karin Pettersson, chefredaktör Fokus.

Avgifter i skolor
En undersökning som Rädda Barnen gjort visar att var tredje grundskoleelev har betalat för att delta i någon form av aktivitet i skolan det senaste året. Skollagen säger att skolan ska vara avgiftsfri men att det får förekomma obetydliga kostnader. Men vad som är en obetydlig kostnad varierar enligt rapporten det kan vara allt från några tior till ett par tusenlappar. Borde avgifter förbjudas helt eller är det rimligt att föräldrar får betala en mindre summa? Hör Helene Sigfridsson, Generalsekreterare för Sveriges Makalösa Föräldrar och Mats Gerdau Moderat riksdagsledamot, även ledamot i utbildningsutskottet.

Politikeravhopp
Kommunpolitiken verkar inte vara så populär bland dom förtroendevalda. Enbart i Jönköpings län har 155 kommun och landstingspolitiker hoppat av sina uppdrag i fullmäktige sen valet för två år sen. Det är nästan dubbelt så många som under förra mandatperioden. Reportage av Sara Moein.

Programledare: Monica Saarinen och Anna Burén
Producenter: Karin Wickström och Agneta Kellgren

karin.wickstrom@sr.se    agneta.kellgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista