1 av 6
Anders Holmberg
2 av 6
3 av 6
Daniel Alling
4 av 6
Ginna Lindberg
5 av 6
Ukrainas president Viktor Yushchenko och NATOS generalsekreterare Lord Robertson
6 av 6
Rysslands president Dmitrij Medvedev.

Ukraina och NATO, demokraternas partikonvent, mat slängs

Tisdag 26 augusti

16.00-16.45

Ukraina och NATO
För att garantera Ukrainas säkerhet och territoriella integritet måste vi snabba på processen mot ett Nato-medlemskap. Det sa den ukrainske presidenten Viktor Yushchenko i söndags under firandet av Ukrainas självständighetsdag. Men vad skulle det betyda? Analys av Alex Voronov, Eskilstunakuriren, och Ulla Gudmunsson, tidigare minister i Sveriges NATO-delegation.


Demokraternas partikonvent
Studio Ett sänder från Demokraternas partikonvent i Denver. Nu är det upp till bevis för Barack Obama. Nu blir han demokraternas presidentkandidat. Skall han lyckas ena partiet och vad säger egentligen Hillary Clinton? Medverkar i samtal gör Staffan Heimerson, journalist och skribent för tidningen Fokus, Per Schlingman, moderaternas partisekreterare, Urban Ahlin, utrikespolitisk talesman för socialdemokraterna, Karin Henriksson, mångårig USA-korrespondent för Svenska Dagbladet Brent O’Leary, superdelegat för demokraterna, Niki Noushcam, demokratisk delegat, Boyd Richie, superdelegat och demokratiska partiets ordförande i Texas. 

17.00-17.45 

Ryssland erkänner utbrytarrepublikerna
I eftermiddags blev det officiellt att den ryska presidenten Dmitri Medvedev erkänner utbrytarrepublikerna Abchazien och Sydossetiens självständighet. Redan igår röstade både det ryska under- och överhuset för ett erkännande. Hur har reaktionerna sett ut och vad får det för konsekvenser? Hör SR:s utsände i Moskva Maria Persson Löfgren, Sveriges utrikesminister Carl Bildt samt Kristian Gerner, professor i historia vid Lunds universitet.

Murmansk Hilfe
Efter att tidigare ha legat på femte plats på listan över länder som Sverige ger mest bistånd till, har nu biståndet till Ryssland fasats ut så gott som helt. Anledningen är att Ryssland helt enkelt anses ha tillräckliga resurser för att klara av sina problem på egen hand. Frilansreportern Tomas Jordan träffade de tyska studenterna i projektet Murmansk Hilfe, som inte håller med. För femte året i rad organiserar de på egen hand en lastbilskonvoj med sjukhusutrustning till den ryska staden Murmansk längst upp i norr på Kolahalvön, 80 mil från Luleå. Reportage av Tomas Jordan.

LO och jobbskatteavdraget
Vi ska debattera ett av fundamenten i regeringens ekonomiska politik. LO riktar kritik mot jobbskatteavdraget. Det har inte lett till alla de jobb som regeringen hävdade. Samtal med Wanja Lundby Wedin, LO ordförande, och Eva Uddén Sonnegård statssekreterare arbetsmarknadsdepartementet.

Mat slängs
En fjärdedel av den mat vi köper med oss hem äts aldrig upp enligt en rapport från Konsumentföreningen Stockholm. En anledning är att vi allt oftare litar till bäst föremärkningen istället för att våga lita till lukten. Hör kokboksförfattaren Johanna Westman om vad man kan göra för att slänga mindre mat och därmed också påverka miljön i rätt riktning.

PRAIST
Att ha ett arbete betyder också gemenskap och att ha något att göra. De som har psykiska förhinder utestängs många gånger från detta. I Stadsdelen Spånga-Tensta väster om Stockholm finns PRAIST det betyder Praktiskt Arbete i Spånga Tensta. Och här får stadsdelens innevånare med psykiska förhinder en chans att träffa andra. Reportage av Anton Karis.

Programledare: Anders Holmberg, Ginna Lindberg och Daniel Alling
Producenter: Magnus Westberg, Ginna Lindberg och Daniel Alling

magnus.westberg@sr.se
ginna.lindberg@sr.se
daniel.alling@sr.se

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista