1 av 4
Anders Holmberg
2 av 4
Towe Matre
3 av 4
4 av 4
Hundrakronorssedlar. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Arrangerade äktenskap, Pia Sundhage nobbar Vita huset och om "De välvilliga", en omdebatterad bok

Onsdag 27 augusti

16.00-16.45

Den svenska ekonomin
Idag kom ytterligare en dyster bedömning om vilket håll den svenska ekonomin är på väg åt. Det statliga Konjunkturinstitutet ser att stämningen i vår ekonomi är den sämsta på över 5 år. Vi frågar oss ur överens dom olika spådomarna den senaste tiden egentligen är.
Brita-Lena Ekström, ekonomireporter SR medverkar, samt reportage av Madeleine Blidberg.

Småflickor tvingas till giftemål
Fortfarande tvingas småflickor till giftermål i länder som Saudiarabien och Jemen. I Jemen finns t ex ingen nedre gräns för äktenskap. Det är i första hand fattigdom och uråldriga traditioner som är orsak till tidiga äktenskap. Men även i Sverige förs en kamp mot arrangerade äktenskap. Går det att stoppa tvångsäktenskapen i världen och hur skall lagarna se ut i Sverige?
Birgitta Olsson, Riksdagsledamot (fp), Inger Stark, Nätverket mot hedersrelaterat våld, Rasool Awla, ”Män mot hedersförtryck” och Pernilla Ouis, forskare Malmö Högskola medverkar.

Valmusik i USA
Det finns många skillnader mellan de två presidentkandidaterna i USA. T ex musiksmaken. John McCain lär vara förtjust i ABBA, medan Barack Obama så klart föredrar svart musik. Frågan är bara hur han ska hantera sin relation till den speciella musikformen hiphop med dess ofta utmanande texter. Johan Söderman är lektor vid Malmö Högskola och doktorerade med ”rapp i käften”, en uppsats om svart musik, speciellt då hiphop.
Reportage av Odd Clausen.

17.00-17.45

Skolflykt
Att välja skola har blivit väldigt populärt, inte minst i Stockholmsområdet. I Stockholms kommun väljer 50% av eleverna en skola som inte ligger i deras upptagningsområde. Men valfriheten på skolans område kan också spä på motsättningar mellan olika bostadsområden. Så har det länge varit i Skogås, i Huddinge, söder om Stockholm. Där har det gått så långt att skolledningen nu försöker minska valfriheten för att få till en bättre integration.
Vår reporter Katarina Gunnarsson åkte till Skogås där möjligheten att välja och välja bort skola blivit en infekterad fråga.

Pia Sundhage nobbar Vita huset
Pia Sundhage, förbundskapten för USA:s damlandslag i fotboll, nobbar en inbjudan att åkla till vita huset och träffa President George Bush. De amerikanska fotbollsdamerna tog OS guld i Peking och därför bjuds de in till Vita Huset.
Varför säger hon egentligen nej?
Pia Sundhage medverkar.

Gordon Brown
I Storbritannien har regeringspartiet Labour en svår tid, med rekordlåga opinionssiffor och spekulationer om hur länge Gordon Brown kan sitta kvar. Som det ser ut just nu finns det ingen chans för Labour att vinna ett val och många av Labours parlamentsledamöter skulle förlora sina platser, däribland Martin Linton i Battersea i södra London.
Reportage av Maria Eksedler.

”De välvilliga”
Idag kommer en av de senaste årens mest omdebatterade böcker ut på svenska. ”De välvilliga” är skriven av amerikanen Jonathan Littell och är ett försök att beskriva mördandet av judar under andra världskriget från en av bödlarnas perspektiv, SS-officeren Max Aue.
Kaj Schueler, kolumnist och litteraturredaktör SvD och Per Eurenius, korrespondent medverkar.

Burma
I från Burma kommer uppgifter om att oppositonsledaren Aung San Suu Kyi vägrar ta emot den mat som skickas till henne. Suu Kyi sitter i husarrest sedan 13 år tillbaka och vägran att ta emot mat kopplas på vissa håll samman med att hon vägrade ta emot FN sändebudet Ibrahim Gambari förra veckan.
Karin Strandås, ordförande i svenska burmakommitén och frilansjournalisten Fredrik Quistbergh medverkar.

Programledare: Anders Holmberg och Towe Matre
Producenter: Karin Wickström och Helena Giege
karin.wickström@sr.se
helena.giege@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista