1 av 4
Monica Saarinen
2 av 4
3 av 4
Robert Mugabe
4 av 4
Odd Clausen

Vårdnadsbidraget och partiska nämndemän

Torsdag 28 augusti

16.00-16.45

Zimbabwe
Den politiska krisen i Zimbabwe fortsätter fem månader efter valet. Igår meddelade landets president Robert Mugabe, att han bildar regering utan inblandning av oppositionspartiet MDC, trots tidigare samtal om maktdelning. Samtidigt varnar FN för att 5 miljoner människor, nästan halva Zimbabwes befolkning, kan vara utan mat vid slutet av året. Hör Sten Rylander, Sveriges ambassadör i Zimbabwe, berätta om hur läget ser ut landet.

Vårdnadsbidraget infört
1 juli blev det möjligt för landets kommuner att införa vårdnadsbidrag, bidraget som ger en familj 3.000 kronor i månaden om de låter barn i åldern 1-3 år stanna hemma i stället för att utnyttja kommunens barnomsorg.
Någon rivstart blev det inte precis. Än så länge har en mindre del av landets kommuner valt att införa vårdnadsbidrag, även i alliansstyrda kommuner är entusiasmen måttlig. I Skåne finns vårdnadsbidraget just nu i blott 6 av 33 kommuner, och där har bara ungefär 80 föräldrar ansökt om att få den här hjälpen att stanna hemma med sina småbarn.  Thomas Håkansson, kommunalråd (m) i Lomma, Eva Sjöstedt, (s) i Malmö, som valt att inte införa vårdnadsbidraget, Kerstin Ferbas, utbildningschef i Lomma, Eva Jonsson, kd:s familjepolitiska talesperson, samt Lars Plantin, forskare vid Malmö högskola.

Järnålderbosättningen i Uppåkra
På söndag äger den årliga Arkeologidagen rum, då arkeologiskt intressanta platser från Lund i söder till Jokkmokk i norr, visas upp för allmänheten. En av de platser man kan besöka är Uppåkra utanför Lund, som upptäcktes för bara drygt 10 år sedan, och som har visat sig vara Skandinaviens största, mest fyndrika och långvariga järnålderbosättning. Reportage av Lotta Malmstedt.

17.00-17.45

Partiska nämndemän
En av nämndemännen i Arbograrättegången har hoppat av efter att hon uttalat sig om att hon nog hela tiden trott att den åtalade kvinnan var skyldig. Nu ska de andra två nämndemännen prövas för jäv. Bör rättegången göras om, och hur fungerar egentligen nämndemannasystemet? Mats Nergelius, professor rättsvetenskap medverkar bl a.

Folkliga politiker
Politiker som vill vara folkliga har vi upplevt genom åren, några lyckade och andra kanske lite mindre lyckade. Men vad är det som gör skillnaden mellan succé och fiasko när höga politiker försöker bjuda på sig själva? Bert Karlsson, skivbolagsdirektör och Johan Hakelius, kolumnist Aftonbladet deltar.

Svenska Kyrkan
Det är alltför mycket trams i Svenska Kyrkan idag. Ann Heberlein, teologie doktor, söker efter de viktiga samtalen om Gud och synd i olika församlingar men går vilse bland alla de präster som vill bjuda in brett med hjälp av bl a dansband och massage. Nu funderar hon på att gå ur Svenska Kyrkan. Annika Borg, präst är också med.

Jakten på olja i Lofoten
I Norge pågår sen i somras en strid kring planerna att utvinna olja och gas i havet utanför Lofoten. Det här området har hittills varit skyddat mot exploatering. Men inte längre, jakten på gas och olja har nått det natursköna och för fisket så viktiga Lofoten. Och bland Lofotenborna är reaktionerna på de nya framtidsutsikterna blandade. Christer Fridén rapporterar.

Sista dansen
Hur är det att åldras? Får man en plats på hemmet eller måste man sitta hemma i sin ensamhet? Åldrandet och åldringsvården står i fokus när regissören Carin Mannheimer sätter upp sin nya pjäs ”Sista dansen” på Göteborgs stadsteater. Reportage av Madeleine Blidberg.

Programledare: Monica Saarinen och Odd ClausenProducenter: Jörgen Huitfeldt och Odd Clausen
jorgen.huitfeldt@sr.se odd.clausen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista