1 av 6
Monica Saarinen
2 av 6
Towe Matre
3 av 6
4 av 6
Joseph Biden och Barack Obama vid demokraternas partikonvent i Denver. Foto: Ola Torkelsson/Scanpix.
5 av 6
Daniel Velasco
6 av 6
Vänsterpartiets Lars Ohly. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Barack Obama, unga brottslingar, ny lag i EU och vänsteralliansen

Fredag 29 augusti

16.00-16.45

Barack Obama
Presidentkandidaten Barack Obama höll ju sitt stora tal vid demokraternas konvent inatt, men blev det ett historiskt tal som redan nu har avgjort presidentvalet i USA? Det analyserar vi i vår första timme.
Ginna Lindberg, korrespondent, Sarah Thomsen, amerikansk väljare och Mathias Sundin, bloggare och McCain anhängare medverkar.

Unga kriminella
Av den grupp unga brottslingar som Stockholmspolisen specialbevakade för åtta år sen har de flesta fastnat i grov kriminalitet. Vad är det som gör att vissa klarar sig och andra inte? Krävs det eldsjälar för att få de på banan igen eller rör det sig om ett systemfel?
Martin Larden, psykolog och brottsforskare, Stefan Anering, Närpolis och Camilla Martinsson, Socialsekr ungdroteln i Malmö medverkar.

Missa inte Daniel Velascos reportage om unga kriminella.

17.00-17.45

McCain
Alldeles nyss berättade John McCain, republikanernas presidentkandidat vem som blir hans parhäst, hans vicepresident i höstens valkampanj.
Hans Bergström, som snart kommer ut med en biografi om John McCain.

Vänsterallians
Vänsterpartiet har i veckan bjudit upp dom båda samarbetspartierna Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Vänstern vill att partierna tillsammans bildar arbetsgrupper för att forma en röd-grön regeringspolitik inför nästa val 2010.
Lars Ohly, vänsterpartiet, Lotta Gröning, debattredaktör på Aftonbladet, Peter Eriksson, miljöpartiet och Peter Akinder, Östran i Kalmar medverkar.

Georgien
Tidigare i veckan beslutade Ryssland att erkänna de Georgiska utbrytarrepublikerna Abchazien och Sydossetien som självständiga stater. Idag svarade Georgien med att bryta de diplomatiska förbindelserna.
Niki Bergman, reporter på Ekot och Susanne Palme, EU-reporter på Studio Ett medverkar.

En ny lag i EU?
EU:s ordförandeland Frankrike hoppas i höst driva igenom en ny lag i EU om hårda straff för arbetsgivare som anställer illegala invandrare, men Sverige och flera andra EU-länder är skeptiska. Mohammed från Bagladesh som levt illegalt i Sverige i åtta år, skulle riskera utvisning om lagen går igenom.
Reportage av Susanne Palme.

Ryssland
Konflikten mellan Ryssland och västvärlden har visat en ny sida av den ryske presidenten Dmitrij Medvedev. För första gången har han hållit TV tal direkt till folket. I början av konflikten syntes premiärministern Vladimir Putin mer och det tycktes som den fd presidenten fortfarande styr i kulisserna. Men allt mer har Medvedev tagit över och framförallt när det gäller hur media hanteras syns en tydlig skillnad mellan de två. En skillnad som inte gick att åstadkomma med Putin som president.
Reportage av Maria Persson Löfgren.

Programledare: Monica Saarinen och Towe Matre 
Producenter: Magnus Westberg och Helena Giege
magnus.westberg@sr.se
helena.giege@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista