1 av 6
Anders Holmberg
2 av 6
3 av 6
Anna Burén
4 av 6
Foto: Ingvar Karmhed/SvD/SCANPIX
5 av 6
Fotbollsarenan "Nya Ullevi". Foto: Björn Larsson Rosvall/SCANPIX
6 av 6
Vit flugsvamp Foto: Karin Markhede/TT/SCANPIX

Trafiksäkerhet och alkohol, Indien och HSB

Måndag 1 september

16.00-16.45

Konventet i skuggan av Gustav
Vad gör orkanen Gustav med republikanernas konvent som drar igång i Saint Paul i Minnesota idag? Sveriges Radios korrespondenter Ginna Lindberg och Daniel Alling medverkar.

Trafiksäkerhet och alkohol
Var tredje förare som vårdas på sjukhus efter trafikolyckor har alkohol eller andra droger i kroppen, det visar en färsk studie från Norrlands Universitetsjukhus. Det är betydligt fler än för 15 år sedan. Varför tar så många sådana risker och vad ska till för att lyckas med trafiksäkerheten när det gäller alkohol? Peder Andersén var berusad när han körde ihjäl sin egen bror. Ulf Björnstig, professor i kirurgi i Umeå tycker att alla trafikskadade som läggs in på sjukhus ska drogtestas. Hör också Håkan Leifman, alkoholforskare och Ulla Löfgren (m) ledamot i trafikutskottet.

Vad skall arenan heta?
För ett och ett halvt år sen revs den anrika Gamla Ullevi i Göteborg och en nya modern fotbollsarena började byggas. Om tre månader ska den stå klar, men den har ännu inget namn - det är inte ens klart vem som ska besluta om namnet. De styrande och oppositionen i Göteborgs kommun kan inte komma överens om vem eller vilka som ska få avgöra vad arenan ska heta. Men det råder ingen brist på namnförslag - sällan har en fråga engagerat så många göteborgare. Reporter Annika H Eriksson.


17.00-17.45

Översvämningar i Indien
Orkanen som närmar sig USA:s sydkust har gjort att katastrofen i Indien hamnat lite i skymundan. I östra Indien har enorma översvämningar gjort att 3 miljoner är hemlösa, över en halv miljon av dem helt isolerade - med brist på mat och rent vatten. Hör Nina Paulsen, katastrofrådgivare Röda Korset.

Kalifornien och samkönade äktenskap
Vi ska också till Kalifornien där samkönade äktenskap tillåts sedan i våras. En tredjedel av de homosexuella som gifter sig är latinos och katoliker vilket inte alltid går så bra ihop. Reportage av Claes Andreasson.

HSB-härvan
Hur ska folkrörelseorganisationen HSB hämta sig efter skandalerna i Skåne? Idag tas den så kallade HSB-härvan i Malmö upp av Hovrätten. Michael Carlsson, VD för HSB Malmö och Gösta Lempert, Sveriges Radio medverkar.

Giftsvampar
Tidigt i går morse dog en kvinna i 50-årsåldern på Sahlgrenska sjuhuset i Göteborg efter att ha ätit lömsk flugsvamp. Det är mycket ovanligt att folk dör i Sverige på grund av att de ha ätit giftig svamp. Det kan vara svårt att skilja på vissa svampar - den extremt giftiga lömska flugsvampen kan förväxlas med bland andra grönkremlan. Men det kan också vara så att man av misstag får med sig giftiga svampar i korgen. Studio Etts Annika H Eriksson gav sig ut i svampskogen kring Landvetter för att få tips av svampexperten Stig Jacobsson om vad man inte ska plocka.
 

Georgienkrisen
I eftermiddag samlas EUs ledare till ett extrainsatt toppmöte med anledning av Georgienkrisen. Hur ska EU förhålla sig till Ryssland och Georgien, få tror på sanktioner mot Ryssland utan snarare på stöd åt Georgien, men vad kan det innebära? Radions Brysselkorrespondent Stefan Winiger följer mötet och rapporterar direkt.

Svarta hål
Vi undrar hur stor risken är att vi alla inom en kort framtid sugs in i ett svart hål. Hör Sten Hellman, professor i elementarpartikelfysik vid KTH.

Programledare: Anders Holmberg och
Anna Burén 

Producenter: Karin Wickström och
Filippa Armstrong

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista