1 av 5
Monica Saarinen
2 av 5
Towe Matre
3 av 5
4 av 5
Exploateringen av kvinnor är stor. Alexandra och Roxanna såldes mellan hallickar i Rumänien, Spanien och Italien och tvingades till prostitution. Idag är de fria och förbereds för att ställa de före detta hallickarna inför rätta.
5 av 5

Papperslösa och EU:s terrorlista

Onsdag 3 september

16.00-16.45

Georgien och EU
Oron för vart Ryssland är på väg är stor just nu. Vid sitt extrainsatta toppmöte i Bryssel häromdagen enades EU-ledarna om att fördöma det ryska erkännandet av de båda utbrytarreublikerna Abchazien och Sydossetien. EU kräver också att Ryssland måste dra tillbaka sina soldater till samma position som före konfliktens utbrott. Michail Skupov, Rysslands tf Ambassadör i Sverige och Göran Lennmarker, riksdagsledamot (m) medverkar.

Center för papperslösa
De saknar personnummer, rättigheter och utnyttjas ofta av arbetsgivare. De bor och arbetar utan myndigheternas godkännande. Exakt hur många de papperslösa är vet ingen. Det rör sig om mellan 5 och 12 miljoner i Europa. I Frankrike, Spanien och Italien har fackföreningarna engagerat sig för de papperslösas intresse och idag öppnar LO ett fackligt center dit papperslösa kan vända sig för att få råd och hjälp. Underhåller de en svart marknad och borde skickas hem eller borde facken tvärtom organisera dem ännu mer? Bengt Sandberg, Fastighetsanställdas förbund, Yassine Asmani, fd papperslös, Olle Sahlström, författare och Kristina Mattsson, frilansjournalist medverkar.

17:00-17.45

EU:s terrorlista
Idag kom en dom från EG-domstolen som ogiltigförklarar frysningen av terrorlistade svenskars tillgångar. Det handlar om det informella banknätverket al-Barakaat i Spånga som var uppsatt på en lista över misstänkta terrorister och fick sina tillgångar frysta. Domstolen slår ned på att terrorlistade personer måste få rätt till att yttra sig. Strider EU:s terrorlista mot de mänskliga rättigheterna och vad kommer domen att få för några konsekvenser? Susanne Palme, reporter Studio Ett och Ian Cameron, professor i folkrätt Uppsala universitet medverkar.

Trafficking
Idag börjar Studio Etts reportageserie om sexhandeln med minderåriga. Susanna Einerstam har besökt Rumänien, ett av de fattigare EU-länderna där barnprostitution är ett växande problem. Det kommer mellan 120.000 och 500.000 kvinnor och barn till västeuropa varje år. Trots oerhört traumatiska upplevelser kan många efter ett antal år återvända till ett normalt liv.

Paralympics
I helgen startar paralympics i Peking. Sverige ställer upp i 11 av de 20 idrotterna med en trupp på 63 aktiva. En av dem är Madelene Nordlund, rullstolsåkare från Umeå. Det blir hennes tredje paralympics. I de två tidigare har hon tagit flera medaljer. Vi följde med henne på ett träningspass. Reporter Agneta Johansson.

Relationen mellan Sverige och Finland
Finlands före detta president Mauno Koivisto har mycket att berätta i sin nya roman ”Grannar, frändskap och friktion”. I dag är han i Stockholm för att själv presentera boken. Hör om Koivistos minnen av händelser som den svenska ubåtsjakten, EU-inträdet och finländska flygplansköp. Niki Bergman, reporter SR och Thomas Ries, chef UI deltar.

Programledare: Monica Saarinen och Towe Cho MatreProducenter: Jörgen Huitfeldt och Helena Giege
jorgen.huitfeldt@sr.se helena.giege@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".