1 av 5
Anders Holmberg
2 av 5
Towe Matre
3 av 5
4 av 5
Skoluniform
5 av 5
De första färdiga spårbilarna i Uppsala

Val i Pakistan, filmprojekt i Berlin och "Hemligheten"

Fredag 5 september

16.00-16.45

Norge om FRA
I Norge har man nu beslutat utreda konsekvenserna av införandet av FRA lagen här i Sverige. Vi samtalar med Leif T Anensen, avdelningsdirektör för Datatilsynet som är norska motsvarigheten till datainspektionen.

Val i Pakistan
”Jag avgår” - för landets bästa - deklarerade president Musharaffs som tvingades avgå den 18:e augusti. Ett Pakistan präglat av politiskt kaos och dagliga bombexplosioner. Våldet har eskalerat denna vecka - när en ny president ska utses - med ett mordförsök på premiärministern och en amerikansk flygattack mot misstänkta terrorister. Den mördade Benazir Bhuttos änkling Asif Zardari är den hetaste kandidaten. Men hur ska den nya presidenten kunna stoppa våldet? Medverkar i samtal gör Nils Horner, korrespondent, Max Babri, psykolog i Lahore och statsvetarna Sten Widmalm och Nadia Butt.

Spårbilar
För i oljeberoendets och klimatförändringarnas tidevarv är en av knäckfrågorna hur framtidens transporter ska ske. Det är en fråga som engagerar en rad svenska kommuner som nu sneglar åt så kallade förarlösa spårbilar, ett transportsystem som skulle kunna liknas vid vågräta hissar men där du med några enkla knapptryckningar själv bestämmer vägval och resmål. Eskilstuna är en sån kommun där man nu börjat diskutera spårbilarna. Reportage av Lars Ekelöf.

17.00-17.45

Efter partikonventen
Om vägen mot Vita Huset efter partikonventen. Vilka har klarat sig bäst genom elddopen, demokraterna eller republikanerna? Hur kommer resten av valrörelsen att utvecklas? Samtal med Olle Wästberg, fd generalkonsul New York och Daniel Alling, USA korrespondent.

Filmprojekt i Berlin
I dag pågår ett filmprojekt av ovanliga dimensioner i Berlin. Hundratals filmare är på benen sen klockan sex i morse för att dokumentera metropolen Berlin under ett dygn. Det är både proffsfilmare och amatörer som är ute. Om ett år, samma datum, den 5 september 2009, så ska resultatet vara hopklippt till en dygnslång dokumentärfilm om Berlin. Ett par stora TV-kanaler har lovat rensa sina tablåer och sända filmen 24 timmar utan avbrott. Reportage av Per Eurenius.

”Hemligheten”
Grävande reportern Dan Josefsson kommer hit och berättar om nya boken ”Hemligheten”, som handlar om relationer.

Skoluniformer i Storbritannien
Den här veckan börjar skolan på de flesta håll i Storbritannien. Det betyder att det är högsäsong för de affärer som säljer skolkläder och detta är en miljardindustri. För fortfarande är det så att de allra flesta skolor både privata och allmänna har skoluniformer. Reportage av Maria Eksedler.

Paralympics i Peking
Nu på söndag är det dags att återigen rikta blicken öster ut mot Kina, då inleds nämligen paralympics i Peking. Och en av dom som tävlar är Studio Etts före detta chef Birgitta Jacobsson Nilén. Hör henne berätta om hur hon hamnade i samma båt som en tidigare världsmästare, om förberedelser och stämningen i Peking inför tävlingarna.

Programledare: Anders Holmberg och Towe Matre
Producenter: Karin Wickström och Helena Giege

karin.wickstrom@sr.se helena.giege@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".