Ukraina och EU, nollvision i trafiken och Stikkan Anderson

Tisdag 9 September

16.00-16.45

Ukraina och EU
Idag möts president Nicolas Sarkozy och ukrainske presidenten Viktor Jusjtjenko i Paris, då det är tänkt att EU ska ge Ukraina ett löfte om framtiden. Sverige är ett av de EU-länder som vill ge Ukraina chansen att närma sig ett medlemskap, medan många andra EU-länder vill precis tvärtom. Hur långtgående blir avtalet mellan EU och Ukraina? I studion sitter vår EU-reporter Susanne Palme och frilansjournalisten Hedvig Lohm rapporterar direkt från Kiev.

Nollvisionen
Det har vi hört i över tio år nu, att noll personer ska dö i trafikolyckor i Sverige. Men bara i år har närmare 300 personer dödats på de svenska vägarna. Gör verkligen vägverket och politikerna tillräckligt för att nå nollvisionen? Vilket ansvar har bilisterna? Och vad är det för mening att ha en vision som aldrig går att uppnå? Studio Ett sänder direkt från trafiksäkerhetsseminariet i Halmstad. Medverkar i samtal gör Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör Vägverket, Måns Svensson, rättssociolog Lunds Universitet, Anette Lindgren, poliskommissarie, trafikenheten, polismyndigheten i Stockholm Thomas Carlsson, mediechef NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, Annelie Enochson, ledamot av riksdagens trafikutskott.

Vojmån
Vilhelmina i Västerbotten ska senare i höst ska ha sin första folkomröstning någonsin om vattenkraften. Vilhelminaborna ska rösta ja eller nej till att låta Vattenfall leda över vatten från en dalgång till en annan i en tunnel som, om den byggs, blir Sveriges längsta vattenkraftstunnel. Tanken fanns redan på 80-talet men då blev det nej på grund av dålig lönsamhet och för stora ingrepp i naturen. Då liksom nu gäller striden Vojmån som kommer att förlora det mesta av sitt vatten, om projektet blir av. Sex mil fiskevatten påverkas. Reportage av Agneta Johansson.

17.00-17.45

Försvaret
I höst skulle regeringen lägga fram sitt förslag om det framtida försvaret. Senast i juni kom försvarsberedningens senaste rapport. Men med anledning av konflikten i Georgien säger försvarsminister Sten Tolgfors att förslaget behöver ses över en gång till, och det nya förslaget skjuts upp till början av nästa år. Samtal med försvarsminister Sten Tolgfors (m) därefter samtal med Mikael Holmström reporter från Svenska dagbladet kommenterar.

Sexhandeln i Rumänien
FN uppskattar att kriminella grupperingar omsätter 7 miljarder årligen kronor i världen på människohandel. (utredning människohandelsbrottet 2008). En betydande del av detta är sexhandeln. I det fjärde reportaget i vår serie om sexhandel av unga i det fattiga Rumänien möter vi Alexandra och Roxanna. Den ena såldes, den andra lurades in i prostitution. Idag arbetar båda för att hitta en ny identitet. Att se och förstå sitt eget värde, sin rätt till ett liv. Reportage av Susanna Einerstam.

”Gabriella Stjärna och Fienden”
Regnbågsfamiljernas barn närmar sig skolåldern. Men vad väntar i skolan för den som har två mammor eller två pappor därhemma? Ny ungdomsroman handlar om just detta. Samtal med författaren Anna Charlotta Gunnarsson och Ann-Kristin Jansson homosexuell och mamma.

Den femte ABBA-medlemmen
Stikkan Anderson skrev mer än 3000 sångtexter. Han var med och lade grunden för succén ABBA med texterna till Ring-Ring och Waterloo. Men han skrev faktiskt också texten till Mamma Mia och Dancing Queen. Nu, drygt tio år efter hans död, berättar dottern Marie Ledin om sin far i boken ”Min pappa hette Stikkan” (nedtecknat av Petter Karlsson) En berättelse om Stikkans barndom i Hova, om framgångar och motgångar och om hur hans liv mörknade mot slutet. Anton Karis har läst och träffat Marie Ledin.

Programledare: Anders Holmberg och Annika H Eriksson
Producenter Helena Giege och Linda Belanner

helena.giege@sr.se  linda.belanner@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista