Finanskris, Unga män och deras kroppar, äldreomsorgen och moderna män gnäller

Onsdag 10 september

16.00-16.45

Finanskrisen i USA
Krisen i den amerikanska ekonomin blir allt djupare. Igår kom ytterligare ett bevis för detta, när den amerikanska investmentbanken Lehman brothers aktie störtdök med 45%. USA:s fjärde största bank har förlorat runt 48 miljarder kronor sedan finanskrisen började för ett år sedan. Nu spekuleras det om USA:s regering bör träda in också här och garantera investerarnas pengar. Det skedde ju nyligen med bolåneinstituten Freddy Mac och Fannie Mae.
Klas Eklund, senior economist, SEB medverkar. 

Unga män och deras kroppar
Att unga flickor styrs av krav på en välpolerad yta diskuteras ofta, men även unga killar pressas av att leva upp till skönhetsideal i form av märkeskläder, stylade frisyrer och, inte minst, en slimmad och vältränad kropp. Det märks nu när träningssäsongen drar igång. Vilka kroppsideal styr killarna och deras självkänsla, och var går egentligen gränsen mellan sund och osund träning? Studio Ett sänder från ett gym i Nacka, och medverkar gör bland andra gympersonal, Per Callermo, barn och ungdomsterapeut, Örjan Ekblom, fysiolog och forskare vid KI, Fredrik Karlsson, gymmande ungdom och Jan Nordström som varit anorektiker och träningsberoende.

Sågverkskris
Lågkonjunkturen gör att den svenska sågverksindustrin är på väg mot sin värsta kris på de senaste 30 åren, och inte nog med det. När konjunkturen sedan vänder, kommer det inte att finnas tillräckligt med virke att såga. Bland annat beroende på att ryska tullar kommer att sätta stopp för möjligheten att importera timmer från öst. Svensk sågverksindustri måste därför krympa. Det menar experter inom skogsbranschen.
Vi har besökt ett sågverk i Småland.
Reportage av Sven Börjesson.

17.00-17.45

Äldreomsorg
I en debattartikel igår efterfrågade de tidigare landstingsdirektörerna Berit Rollén och Monika Olin Wikman för tydligare riktlinjer inom äldrevården, och drog liknelser till Jordbruksverkets råd för skötsel av katter och hundar. Hur ska målen för en värdig äldrevård uppnås?
Staffan Werme är ordförande för Sveriges Kommuner och Landstings beredning för primärvård och äldreomsorg och kommer debattera frågan om äldreomsorgen med Berit Rollén, tidigare statssekreterare och landstingdirektör.

Soptunneletare
I den ekonomiska krisens spår är det många som vänder på slantarna för att få sin budget att gå ihop. I Storbritannien finns en rörelse som ägnar sig åt att ta vara på all den mat som kastas bort, medlemmarna kallar sig för freegans och letar efter livsmedel i soptunnor. Sveriges Radios londonkorrespondent Maria Eksedler följde med en kväll i ett litet samhälle söder om London.

Moderna män gnäller
Den svenska moderna mannen håller på att utvecklas till en gnällspik, som pyser av besvikelse över hur krångligt och jobbigt och osexigt det är att leva jämställt. Den drapan levereras idag av Expressens ledarskribent Karin Olsson
Hon och Niklas Ekdahl, DN:s avgående politiska redaktör medverkar.

Bostadsmarknaden
Just nu är det rekordmånga lägenheter till salu i Stockholm och flera mäklare har börjat ange ett så kallat acceptpris. För inte så länge sedan så var det fullt på visningarna, idag kan man komma ensam till en lägenhet som varit till salu i flera veckor i Stockholms innerstad. Många ser att det plötsligt har blivit köparens marknad, från att under flera år ha varit säljarens.
Reportage av Anders Diamant.

Handlingsplan mot hedersvåld
På Alléskolan i Hallsberg har man tagit fram en handlingsplan som ska hjälpa personalen att hjälpa elever som drabbas av hedersvåld.
Katarina Winnfors, en av de som arbetat fram planen, berättar om vilka problem som ligger bakom och hur det är tänkt att planen ska hjälpa.

Programledare: Anders Holmberg och Li Hellström
Producenter: Magnus Westberg och Karin Wickström
magnus.westberg@sr.se
karin.wickstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista