Mjölkskandalen i Kina, European Social Forum, amerikansk ekonomi i kris

Torsdag 18 september

16.00-16.45

Mjölkskandalen i Kina växer
Nu har dom kinesiska myndigheterna även hittat hälsovådligt melamin i mjölk, glass och youghurt. Tidigare har giftet påträffats enbart i mjölkpulver, något som hittills orsakat orsakat fyra spädbarns död och flera tusen som insjuknat efter att ha druckit modersmjölksersättning. Ämnet melamin har tillsatts olagligt för att ge intryck av hög proteinhalt. Sveriges Radios korrespondent i Kina Hanna Sahlberg och Sten Flodström, toxikolog Kemikalieinspektionen medverkar.

Svenska banksystemet
Det globala finanskrisen blev i dag definitivt en angelägenhet för det svenska banksystemet när riksgälden beslöt sig för att sluta sälja statsskuldsväxlar. Och tidigare i dag hade finansutskottet kallat representanter för riksbanken och finansinspektionen få klart för sig vilka hot som finns mot det svenska banksystemet. Två ledamöter av finansutskottet medverkar: Mikaela Valtersson, (mp) och Stefan Attefall (kd)

European Social Forum
Mellan 7.000 och 10.000 utländska aktivister kommer till Malmö för att delta, lika många svenskar åker också dit för att debattera, demonstrera och dansa för en bättre värld. Arrangemanget heter ESF, European Social Forum, och har tidigare arrangerats i Florens, Paris, London och Aten. Nu samlas denna europeiska gren av anti-globaliseringsrörelsen alltså i Sverige och alla Malmöbor jublar inte över det. Kritiker har varnat för bråk och kravaller, andra har dömt ute deltagarna för att vara unga och blåögda idealister på vänsterkanten. Vi sänder sänder från ESF och Malmö Folkets park. Magnus Wennerhag, forskare Lunds universitet, Ingemar Lindberg, f d LO-utredare, Anja Sonesson, kommunalråd (m) i Malmö samt en uppsjö deltagande och arrangerande världsförbättrare.

17.00-17.45

Amerikansk ekonomi i kris
Världens stora centralbanker pumpar nu in ännu mer pengar i finanssystemen för att bättra på läget på penningmarknaderna. Det handlar om uppemot 3000 miljarder kronor den senaste veckan. Hur fungerar egentligen det här systemet? Samtal med vår korrespondent Ginna Lindberg och Peter Englund, professor i finansiell ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm. Vilken av dom amerikanska presidentkandidaterna McCain och Obama har den bästa ekonomiska politiken? En fråga som blivit högaktuell nu när finanskrisen skakar Wall Street och andra börser i världen. Debatt mellan: Mathias Sundin, McCain supporter, Tim Vickary, Obama supporter.

Zimbabwe
Zimbabwes ekonomi befinner sig i brant nedförsbacke. Landets banker och finansiella institutioner har för länge sen tappat kontrollen. Det är en ren spekulationsekonomi där dom som har tillgångar kan omsätta dom många gånger om på den svarta marknaden. Så det finns dom som inte är odelat glada över det historiska avtalet som slöts i måndags mellan president Mugabe och oppositionsledaren Tsvangirai, nämligen dom som handlar med svart valuta på gatan. Reportage av Margareta Svensson.

”Konsten att dölja en massaker”
Den 13 maj 2005 öppnade uzbekiska regeringsstyrkor eld mot tusentals demonstranter i huvudstaden Andizjan mellan 500 och 1000 människor dog. Om denna händelse och handlar en alldeles ny bok. ”Konsten att dölja en massaker” heter den och är skriven av journalisten Elin Jönsson som är gäst här i Studio Ett.

Blå kort
Nästa vecka möts EU:s migrationsministrar i Bryssel för att diskutera ett så kallat blå kort som ska locka högkvalificerad arbetskraft till Europa. Men i den svenska riksdagen är oppositionen kritisk till det dom ser som en gräddfil för högutbildade. Men Khaled Jousef från Jordanien som just avslutat Kungliga Tekniska Högskolans särskilda mastersutbildning för utländska studenter, hoppas att det blåa kortet ska bli verklighet. Reportage av Susanne Palme.

Programledare: Klas Wolf-Watz och Odd Clausen
Producenter: Magnus Westberg och Odd Clausen 
magnus.westberg@sr.se   odd.clausen@sr.se