Telefonväkteri med finansminister Anders Borg

Måndag 22 september

16.00-16.45

Telefonväkteri med Anders Borg
Hör lyssnarnas frågor ställda direkt till finansminister Anders Borg.

17:00-17.45

Oppositionen om budgeten
I vår andra timme kan ni höra vad tre representanter från oppositionen har att säga om den budget som presenterades av Anders Borg idag. Thomas Östros (s), Mikaela Valtersson (mp) och Ulla Andersson (v) recenserar. Hör även den politiske kommentatorn Anders Jonsson och Ekots ekonomireporter Brita-Lena Ekström göra sin analyser av det som sagts i samband med budgeten under dagen.

Adoption
Allt fler svenskar köar för att adoptera barn, mycket beroende på att Kina adopterar bort allt färre barn till andra länder. Men samtidigt lanseras nu en ny möjlighet att snabbt adoptera kinesiska barn om man kan acceptera att adoptera ett barn med funktionshinder. Via den så kallade 48-timmarslistan kan väntetiden för en adoption kortas med 2-3 år. Jens Möller har mött en familj som just väntar på att åka till Kina för att adoptera en liten pojke via det nya systemet.

Sydafrika
Thabo Mbeki har fått sparken efter 9 år som Sydafrikas president efter en lång bitter maktkamp. Landet har nu kastats in i sin djupaste politiska kris sedan apartheidregimens fall 1994. Frågan är vad som kommer att kännetecka denna nya era. Vad var det exakt som fällde honom? Regeringspartiets andreman Kgalema Motlanthe, som redan sitter i regeringen, har utsetts till tillförordnad president fram till att allmäna val hålls om sju månader. Margareta Svensson, SR:s Afrikakorrespondent rapporterar.

Programledare: Anders Holmberg och Monica SaarinenProducenter: Helena Giege och Jörgen Huitfeldt
helena.giege@sr.se jorgen.huitfeldt@sr.se