1 av 6
Maria Ridderstedt
2 av 6
Peter Welander
3 av 6
4 av 6
Foto: AP Photo/Mary Altaffer /Scanpix
5 av 6
Ragnaröks LP från 1976
6 av 6
Michelle Obama AP Photo/Jae C. Hong / Scanpix

Tv-duell mellan McCain Obama, politisk splittring i ANC och finansoro

Fredag 26 september

16.00-16.45

Tv-duell mellan McCain och Obama
Dagens TV-debatt mellan John McCain och Barack Obama har kringgärdats av ett enormt intresse. 40 miljoner TV-tittare förväntas följa duellen och tretusen journalister är ackrediterade. Men i flera dagar har det nu varit osäkert om ens duellen blir av. John MaCain har velat skjuta upp den pga den ekonomiska krisen i landet. Vem har mest att vinna på den här veligheten? Samtal med Billy McCormac, Timbro och Eric Sundström chefredaktör på tidningen Aktuellt i Politiken.

 
Kvinnlig klädstil
Idag är det tänkt att dom amerikanska presidentkandidaterna ska mötas i en stor TV-sänd debatt, och förutom innehållet så verkar även ytan betyda en hel del. Men möjligheterna för Obama och McCain att välja rätt plagg står sig slätt jämfört med när deras kvinnor stiger in i rampljuset. Reportage av Audrey Erath.

ANC
Det har varit en dramatisk vecka i Sydafrikansk politik. I söndags lämnade Thabo Mbeki in sin avskedsansökan efter uppmaning från ANC-partiet att avgå. Under veckan har elva ministrar i regeringen följt i hans spår. Sydafrika genomgår nu en av landets värsta politiska kriser. Kommer ANC hålla ihop - vem tar över och hur påverkas sydafrikanerna av splittringen? Samtal med Birgitta Silén Sydafrikakännare, Margareta Svensson, korrespondent och Auburn Daniels, lärare.

17.00-17.45

Finansoro
Det är fortfarande oklart om hur man i USA ska arbeta mot den växande finanskrisen. Det blev ingen enighet om en räddningsplan för amerikanska finansmarknaden efter mötet i Washington i går kväll och idag väntar många på hur den amerikanska börsen ska reagera på det beskedet. Vår korrespondent Ginna Lindberg rapporterar om dom senaste reaktionerna i USA. Hör också före detta Gotanbankens VD Gabriel Urwitz om likheterna med Sverige 1992 och hur man här valde att lösa den krisen. Med oss i samtal är också Johan Lönnroth, docent i nationalekonomi. Carl Gustav Gyllenram kapitalförvaltare på Ability Asset Management som skrivit flera böcker om börsens psykologi förklararar börshajarnas flockbeteende och hur börsen styrs av rädsla och rykten.

Sponsrad proggmusik
Vivaldi hade det, och Shakespeare och många fler. En mecenat som bekostade deras konst. Nu har en av sjuttitalets svenska musikgrupper, Ragnarök från Kalmar, spelat in en ny skiva, 32 år efter debutskivan från 1976. Att detta blev möjligt berodde på en för dem okänd affärsman i Schweiz bekostade skivan. Intresset för den gamla progressiva musiken har länge varit stort i Asien och Sydamerika. Tack vare Internet kan fansen kommunicera och skapa nya kontakter. Som i det här fallet ledde till en helt ny skiva. Reportage av Anton Karis.

Susan Faludi
En av världens mest kända feministdebattörer menar att 11-septemberattentaten i USA har inneburit ännu en ”backlash” för amerikanska kvinnor. Just nu är Susan Faludi på bokmässan i Göteborg för att presentera sin senaste bok; ”Den amerikanska mardrömmen” - en bok som har fått mycket skiftande omdömen. I en recension i New York Times har den blivit kallad en ”tendentiös, dryg, dåligt motiverad bok som ger feminism dåligt rykte”. Reportage av Jens Möller.

Programledare: Peter Welander och Maria Ridderstedt
Producenter: Anders Diamant och Helena giege
anders.diamant@sr.se  helena.giege@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista