1 av 6
Anders Holmberg
2 av 6
Towe Matre
3 av 6
4 av 6
Riverdance
5 av 6
AP Photo/B.K. Bangash
6 av 6
Sissela Kyle, regi Tomas Alfredsson, av Calle Norlén

Dialog med talibanerna? Bilindustrin, svensk dansare i Irland

Fredag 3 oktober

16.00-16.45

Inför omröstningen i USA
Igår sa senaten ja till det krispaket som ska rädda den havererande amerikanska ekonomin. Idag är det representanthusets tur att säga sitt. Spänningen inför omröstningen är stor efter måndagens nej. Kommer paketet att gå igenom? Hur är stämningen inför omröstningen? Vilka alternativ finns till detta paket? Samtal med vår korrespondent Daniel Alling och Christian Dahlberg, chef på SEB, Wall Street.


Dialog med talibanerna?
Det har nu gått 7 år sedan USA - ledda styrkor störtade den afghanska talibanregimen. Regeringen vill nu börja förhandla med talibanerna som vuxit sig starkare än någonsin. Situationen är idag den värsta sen 2001 med ständiga attacker - självmordsbombningar och kidnappningar. Detta trots de 70 000 utländska soldaterna på plats. Är dialog rätt väg att vinna kriget mot talibanerna? Medverkar i samtal gör: Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap vid försvarshögskolan, Anders Fänge, Svenska Afghanistankommittén, Farah Zaigani, inflyttad till Sverige från Afghanistan och Nils Horner, Sveriges Radios korrespondent.

Arbetskraftinvandring
Om två veckor ska riksdagen diskutera nya regler för arbetskraftinvandring. Enligt förslaget ska asylsökande som får avslag på sina asylansökningar få rätt att stanna i Sverige om dom har ett arbete. Men dom som finns här, och redan fått avslag, omfattas inte av den nya lagen, trots att dom har jobb. En av dom är 22-årige Dakhouda Qalandari från Afghanistan som sen en månad sitter i Migrationsverkets förvar i Gävle. Studio Ett når honom på en knastrig telefonlinje. Reportage av Susanne Palme.

17.00-17.45

Bilindustrin
Samtidigt som bilindustrin verkar vara på väg in i en allvarlig kris så vill Europaparlamentet införa oväntat tuffa miljökrav på framtidens bilar. Vi samtalar med Anders Wijkman EU-parlamentariker (kd) och Bertil Moldén VD Bil Sweden.

Italiensk polis anklagas för rasism
Åklagare i den italienska staden Parma har startat en utredning av uppgifter om att poliser i staden utsatt en student från Ghana för ett rasistiskt angrepp. Studenten stod och väntade i en kö när tre till fyra poliser gav sig på honom och anklagade honom för att sälja narkotika. Samtal om Italien och rasism med Åke Malm, frilansjournalist och Titti Nylander, utrikesreporter på Sveriges Radio.

Svensk dansare i Irland
Irländsk dans är ju känt över hela världen, inte minst på grund av dansgruppen Riverdance. Men en person som började med irländsk och skotsk dans långt innan det blev en nöjesindustri är svensken Mats Melin. Han bor i Limerick i Irland och ägnar hela sitt liv åt dans, både på ett akademiskt plan och som danslärare. Reportage av Maria Eksedler.

Sissela Kyle
Möt skådespelerskan och komediennen Sissela Kyle, som just haft en bejublad premiär av sin nya en-kvinnas-föreställning ”Dina dagar är räknade”, där hon går ut och in ur olika figurer. Hur känns det att gå upp på scen igen, dagen efter att ha fått så mycken ros? Möt Sissela Kyle i Studio Ett.

Programledare: Anders Holmberg och Towe Matre
Producenter: Karin Wickström och Helena Giege
karin.wickstrom@sr.se  helena.giege@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista