Miljöpartiet överger hjärtefråga, den naturliga skogen, dramatisk ökning av butiksrån

Måndag 6 oktober

16.00-16.45

Finansoro
I helgen förvärrades den europeiska finanskrisen och oron sprider sig nu också här i Sverige. Imorse pumpade Riksbanken in 100 miljarder kronor i banksystemet, och ytterligare 100 väntas på onsdag. Allt för att bankerna inte lånar ut pengar till varandra. Dessutom fördubblade regeringen idag den s.k. insättningsgarantin, som ska skydda bankspararnas pengar från 250 till 500.000 kronor. Betyder det här att har börjat gunga under fötterna på svenska bankerna? Samtal med riksbankschefen Stefan Ingves.

Miljöpartiet överger hjärtefråga
Miljöpartiet verkar nu överge en av sina absoluta hjärtefrågor, EU-motståndet, som utgjort stora delar av partiets inre själsliv under dryga två decennier. När partiet idag redovisade resultatet av en medlemsomröstning vill en majoritet att partiet stryker utträdesparagrafen i partiprogrammet. Och det har gjort många av partiets EU-skeptiker besvikna. Vi samtalar med Maria Wetterstrand, språkrör och Ulf Holm, gruppledare för (mp) i riksdagen.

Den naturliga skogen
Snabbväxande tall och gran kan vara bra för miljön säger de forskare som nu ska undersöka hur fort man får skogen att växa. Skogen är en fantastisk resurs säger Tomas Lundmark, operativ programchef för det forskningsprojekt som kallas - Framtidens skog - kanske ett alternativ både till energikrävande produkter som stål och betong men också ett alternativ när oljan sinar. Men alla är inte överens. Naturskyddsförening är motståndare till ett intensifierat skogsbruk och säger att det är viktigare att diskutera vad man ska göra med skogen än att få den att växa fortare. Medverkar i samtal gör: Christer Nordlund, forskare i miljöhistoria Umeå Universitet, Lena Eriksson, vice ordförande i Naturskyddsföreningen, Amanda Tas, Greenpeace och Tomas Lundmark, SLU, operativ programchef för - Framtidens skog.

17.00-17.45

Börsen rasar
Svenska riksbanken pumpade i dag in 100 miljarder i det svenska banksystemet. Regeringen höjde det belopp som staten garanterar svenska sparare från 250.000 till 500.000 kronor. Och över hela Europa rasar börserna. Vad ska man tro? Har vi nått botten av krisen nu? Eller är det bara början på något ännu värre. Vi samtalar med Peter Englund, Handelshögskolan, Mattias Sundling, analyschef på HQ Bank samt våra korrespondenter Maria Eksedler och Christer Fridén.

Dramatisk ökning av butiksrån
Butiksrånen i Sverige ökar stort och blir också allt våldsammare. Rånen har ökat hittills i år med 25% jämfört med samma period förra året. Fortsätter den här utvecklingen under resten av året kommer butiksrånen att för första gången överstiga 1000 st på ett år. Att jämföra med de 40 butiksrån per år vi hade i slutet av 1960-talet. Det blir också vanligare att skarpladdade vapen används vid rånen. Reportage av Katarina Gunnarsson.
Samtal med Per Geijer, säkerhetschef på branschorganisationen ”Butikerna” som organiserar småbutikerna i landet och Bengt Svensson, rikspolischef.

”Onda ord gör barn sjuka”
Tusentals svenska barn lider av psykisk misshandel i hemmet. Idag, på internationella barndagen, presenterar organisationen Bris en unik studie av hur föräldrar och syskon utsätter svenska barn för systematiska hot och kränkningar. Barn tvingas vänja sig vid att bli kallade ”slampa” och ”djävla snorunge” av mamma eller pappa. Andra barn upplever att föräldrarna struntar i dem helt och hållet.
Reportage av Jens Möller.
Samtal med Karin Johansson psykolog på BRIS.

Programledare: Monica Saarinen och Åsa Sundman
Producenter: Jörgen Huifeldt och Agneta Kellgren
jorgen.huitfeldt@sr.se agneta.kellgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista