1 av 4
Anders Holmberg
2 av 4
3 av 4
Annika H Eriksson
4 av 4
Bloggare

Göteborg som industristad och i finanskrisens spår

Tisdag 7 oktober

16.00-16.45

Finansministermöte
Blir det någon gemensam nivå på de europeiska ländernas insättningsgaranti? I vilken utsträckning kommer solidaritet att prägla europeiska bankrelationer i framtiden? Blir det några ”trafikregler”? Idag träffar finansminister Anders Borg sina europeiska kollegor i Luxemburg. Stefan Winiger, SR:s korrespondent finns på plats. I studion också Bengt Dennis, fd Riksbankschef. Vad säger han om de europeiska regeringarnas agerande så långt? Vad krävs för att få stopp på turbulensen?

Göteborg som industristad
Först var det textilindustrin som försvann, sen varven men Göteborg har fortsatt vara en industristad med fordonsbranschen som spindeln i nätet. Men hur går det nu när Volvo varslar tusentals om uppsägning? Hur ska Göteborg klara av att ställa om? Och till vad? Medverkar i samtal gör Karl Palmås, forskare, Handelshögskolan, Göteborg, Martin Fritz, Göteborgs univeristet, Stefan Gustavsson, chef avdelningen affärsklimat, Västsvenska industri- och handelskammaren, Kia Andreasson (mp) kommunalråd Göteborg och Jan Hallberg (m) oppositionsråd Göteborg.

Ryska Svarta havsflottan
I förra veckan löpte samarbetsavtalet ut mellan Ukraina och Ryssland angående den ryska Svarta havsflottan som är förlagd till ukrainska baser, framför allt på Krimhalvön. Det betyder att Ryssland nu har fram till 2017 på sig att avveckla sina flottbaser i Ukraina. De ryska krigsfartygens närvaro har orsakat politiska konflikter inom Ukraina, särskilt sedan Ryssland skickade flera fartyg till den georgiska Svarta havskusten i samband med kriget i Sydossetien i augusti. Fredrik Wadström rapporterar.

17.00-17.45

Islands finanskris
Landet hotas av konkurs enligt den isländska statsministern. Men hur blev det så? Vi beskriver den isländska ekonomins enorma uppgång och vad det verkar rätt platta fall. Sören Granath, Ekots utsände på Island, Olafur Stephensson, chefredaktör Morgunbladid och Carl Hammer, valutastrateg SEB medverkar.

I finanskrisens spår
N
u börjar finanskrisen att på allvar bli kännbar i vår riktiga ekonomi. Idag kom rapporter om att företagskonkurser har ökat med hela 20 % jämfört med samma period förra året. Lågkonjunkturen börjar nu att märkas på en rad arbetsplatser runt om i Sverige. Olle Rossander, ekonomijournalist deltar.

Skuggbudget
Mitt under rasande finanskris presentarade i dag de tre oppositionspartierna i riksdagen sina skuggbudgetar. Alla är överens om att regeringens skattesänkningar slagit fel och att inkomstskatterna bör höjas i förhållande till regeringens budget. Men det finns också skillnader mellan de olika partierna. Pontus Mattsson, inrikesreporter Ekot har lyssnat på debatten.

Cold Case
Misstag av tidigare polisutredare gör jobbet extra svårt för polisens så kallade ”cold case-grupper” grupper som försöker lösa gamla ouppklarade brott, främst mord. De senaste veckorna har inneburit ovanliga framgångar för ett par cold case-grupper i landet. I Göteborg finns till exempel hopp om att ett 25 år gammalt knivmord kan bli det äldsta juridiskt uppklarade mordet i svensk kriminalhistoria. Reportage av Jens Möller.

Bloggare
Det senaste halvårets största inrikespolitiska debatt är utan tvekan FRA- debatten. Högst sannolikt hade den aldrig blivit det utan stor envishet och stort engagemang från ett antal bloggare. Den sk bloggosfären har nu på allvar etablerats som arena för det offentliga samtalet. Vi blev nyfikna på att lära känna några från denna arena. Vilka är de? Vad driver dem? Vår reporter Marie Nilsson Boij gav sig ut på jakt i bloggosfären.

Programledare: Anders Holmberg och Annika H ErikssonProducenter: Helena Giege och Linda Belanner
helena.giege@sr.se linda.belanner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista