1 av 4
Monica Saarinen
2 av 4
3 av 4
Malin Thelin
4 av 4
Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Volvo, Finanskris och lågkonjunktur, Georgien, räntorna och USA

Torsdag 10 oktober

16.00-16.45

Nobelpriset i litteratur
Går i år till den franske författaren Jean-Marie Gustave Le Clézio.
Bengt Söderhäll, Stig Dagerman-sällskapet medverkar.

Volvo dagen efter
Igår kom chockbeskedet från Volvo personvagnar, ytterligare 2700 personer varslas. Det är nu totalt 6000 personer i Sverige och utomlands som berörs. Och detta är förstås ett hårt slag mot Göteborg och orter som Olofström.
Gunnar Lindstedt, Veckans affärer medverkar.

Finanskris och lågkonjunktur, så slår den mot Skåne
För bara ett år sen var Öresundsregionen glödhet. Danskar och svenskar åkte fram och tillbaka över Öresundsbron för att bo på ena sidan och jobba på den andra. Idag har den danska ekonomin tvärnitat och färre danskar flyttar över sundet när Köpenhamn erbjuder ett överutbud av tomma lägenheter . Samtidigt börjar strömmen av skåningar som jobbar i Danmark att sina - även om det fortfarande finns jobb att söka. Ekonomin mellan länderna i Öresundsregionen är betydligt mer sammanflätad idag än under 90-talets krisår, vad innebär det när lågkonjukturen nu slår till på nytt? Medverkande: Anders Olshov, ekonom och chef för Öresundsinstitutet, Thomas Behrens, analytiker på Arbetsförmedlingen Skåne, Ola Lundqvist, vd Bjurfors mäklarfirma i Malmö och Christer Fridén, Sveriges Radios Nordenkorrespondent.

Georgien
Igår lämnade Ryssland sina buffertzoner kring Sydossetien och Abchazien. Men georgiska regeringsföreträdare är ändå inte nöjda och menar att tillbakadragandet inte är fullständigt förrän ryssarna även lämnat bland annat Achalgoridistriktet i Sydossetien. Något som ryssarna inte tänker göra. Sedan drygt en vecka tillbaka finns 200 EU-observatörer, däribland ett 20-tal svenskar, på plats för att under ett år framöver övervaka situationen.
Reportage av Mats Tiborn.

17.00-17.45

Räntorna
Igår slog Riksbanken i samordnad insats med andra centralbanker till med en räntesänkning på en halv procentenhet. Men vad har husägare för glädje av det?
Mats Wester, länsförsäkringar och Ingela Gabrielsson, privatekonom Nordea medverkar.
Samt reportage av Katarina Gunnarsson.

USA
Våra korrespondenter reser just nu runt i några av de delstater som kan bli avgörande för valutgången i november. I ett presidentval i USA tar ju vinnaren i en viss delstat hem alla så kallade elektorsröster som står på spel i varje delstat. Och vissa delstater anses traditionellt viktigare att vinna än andra. Men i valet i år ser den politiska kartan i USA ut att kunna målas om en hel del. Det gäller inte minst flera delstater långt ute i de vidsträcka västra delarna av landet.
Reportage av Daniel Alling.

Gör Salin rätt?
Igår deklarerade Mona Sahlin att hon vill samregera med miljöpartiet vid en eventuell valseger 2010. Men kritiken mot detta initiativ har idag varit hård från vänsterhåll. Frågan är om hon stärker eller sänker partiet.
Aron Etzler, chefredaktör tidningen Flamman och Widar Andersson, ledarskribent Folkbladet i Norrköping medverkar.
Samt reportage av Pontus Mattsson.

Programledare: Monica Saarinen och Malin Thelin
Programledare: Helena Giege och Johanna Hellström
helena.giege@sr.se
johanna.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista