1 av 5
Maria Ridderstedt
2 av 5
Monica Saarinen
3 av 5
4 av 5
OMX-börsen i Värtahamnen. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
5 av 5
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Börsanalys, dokumentärfilmen Trädälskaren, varsel, pensioner och Burma

Fredag 10 oktober

16.00-16.45

Fredspriset
Han har varit förhandstippad förut och idag var han inte det mest väntade valet. Den tidigare finländske presidenten Martti Ahtisaari som får Nobels fredspris 2008. Ahtisaari får priset för sina ansträngningar som fredsmäklare i olika internationella konflikter under tre årtionden. Han har deltagit i fredsarbete i bland annat Namibia, indonesiska Ache-provinsen, i Kosovo och på Irland. Själv rankar han insatsen i Namibia under 80-talet, då han ledde övergången till självständighet, som den viktigaste.
Kari Lumekori, MTV3’s skandinavienkorrespondent och Carl Bildt, utrikesminister medverkar.

Börsen åker berg och dalbana i finanskrisens spår
På fredag samlas finans- och industriprofiler för att diskutera de finansiella marknadernas framtid. Att det kommer att ske stora förändringar tycks alla överens om, men frågan är hur det nya börslandskapet kommer se ut.
Magnus Böcker, Vice VD Nasdaq OMX, Karine Hirn, East Capital, Mats Odell, Finansmarknadsminister och Christer Gardell, Cevian Capital medverkar.

Danska äktenskapsflyktingar
Den hårda danska invandrarpolitiken har fått en allvarlig knäck. Och den kom indirekt, genom EU som delvis underkänner de danska äktenskapslagarna. Några av de danskar som gift sig med invandrare utanför EU, har flytt till Skåne eftersom de inte kunnat bo tillsammans i Danmark. Anne är en av de som längtar intensivt att få återvända till Danmark tillsammans med sin man från Niger.
Reportage av Gösta Lempert.

17.00-17.45

Varsel
Om alla varsel som drabbar svensk industri, däribland Olofström där 410 personer varslades i veckan.
Vad kan man lära av hur det var förra gången, i början av seklet, när varslen duggade tätt.
Hans Karlsson, fd arbetsmarknadsminister, Margareta Olsson, kommunalråd Olofström och Gunvor Engström, landshövdning Blekinge medverkar.

Pensioner
Det är många som oroar sig för sina pensioner. Vad händer med dem i finans och konjunkturorons tidevarv.
Mikael Nyman, chefredaktör Pensionsnyheterna och expert på pensionsfrågor medverkar.

Trädälskaren
Efter en tid av finansiellt kaos ovanpå den vardagsstress många av oss ändå har. Längtar du då efter att sätta dig i ett träd i norrland och bara andas? Fredagen den 17 oktober har dokumentärfilmen Trädälskaren premiär. Filmen handlar om hur tre killar bygger en stuga högt upp i en tall i norrland. Men filmen handlar också om en längtan till Norrland, tystnaden och skogen.
Vår reporter Katarina Gunnarsson träffade filmaren Jonas Selberg Augustsén.

Migrationscenter i Mali
I måndags öppnade EU ett migrationscenter i Bamako i Mali. Tanken är att migranter där ska kunna få information om rättigheter, risker och möjligheter innan de ger sig av på den livsfarliga resan till Europa. Men det finns farhågor om att detta bara är ett sätt för EU att stoppa invandringen från Afrika.
Anja Sahlberg, frilansjournalist i Mali, Susanne Palme, EU-reporter Studio Ett och Jan O Karlsson, fd ordförande i globala migrationskommissionen och fd statsråd medverkar.

Burma och biståndet
Burma är en av världens mest hårdföra diktaturer. I landet som styrs av generaler har de flesta av landets sociala sektorer slutat att fungera. Mest utsatt är landets utarmade hälsovård. Sjukdomar som malaria, tuberkulos och HIV har skjutit i höjden. Och samtidigt som övriga västvärlden skärper sina ekonomiska sanktioner mot Burma, skänker Sverige drygt 100 miljoner kronor i ett femårigt hälsostöd.
Frilansreportern Ric Wasserman reste 200 mil genom landet för att försöka komma närmare sanningen.

Programledare: Monica Saarinen och Maria Ridderstedt
Producenter: Magnus Westberg och Karin Wickström
magnus.westberg@sr.se
karin.wickstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista