1 av 5
2 av 5
Cecilia Strömberg
3 av 5
Åsa Sundman
4 av 5
Oppositionens partiledare Maria Wetterstrand (MP), Mona Sahlin (S) och Lars Ohly (V) efter partiledardebatten i SVT2:s Agenda på söndagskvällen. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX /
5 av 5
Eyolfur Karlsson och hans dotter Fjóla

Övermedicinerade äldre och finanskrisen i Europa

Måndag 13 oktober

 

16.00-16.45

Nobelpriset i ekonomi
Paul Krugman presenterade för snart 30 år sedan sin teori för utrikeshandel. Han utgår från att många varor och tjänster produceras billigare i långa serier. Samtidigt frågar konsumenterna efter ett varierat utbud av varor. Följden blir att småskalig produktion för en lokal marknad ersätts av storskalig produktion för en världsmarknad där företag med likartade produkter konkurrerar med varandra. Klas Eklund, seniorekonom SEB deltar.

Äldrevården
De gamla blir allt äldre och allt fler. Under det senaste året har skräckrapporterna duggat tätt; från konstaterade dramatiska skillnader i omsorgen av äldre beroende på bostadsort, regeringens egen utredare som skriver att äldre behandlas som kroppar utan integritet till de senaste veckornas debatt om grav felmedicinering av gamla. Hur ska samhället kunna ta hand om de gamla framöver, när vi redan ser tydliga tecken på att vi har misslyckats och gamla människor tvingas att lägga sig klockan fem för att det saknas personal. Yngve Gustavsson, professor geriatrik, Inger Grönlund, anhörig, Chatrine Pålsson Ahlgren, riksdagsledamot (kd) och Thomas Nihlén, riksdagsledamot (s) medverkar.

Föräldraledighet på Island
Island har ju i dessa finansorons dagar dragit blickarna till sig för den kris som landet har hamnat i, men bland många som vill få pappor att ta ut mer föräldraledighet så har Island sedan lång tid dragit till sig stort intresse. De isländska papporna har nämligen världsrekord i att använda sina pappamånader. 90 procent av papporna tar ut sina tre månader. Reportage av Agneta Kellgren.

17.00-17.45

Finanskrisen i Europa
Idag har räddningsplanen för Europa klarnat efter att euroländerna enades om en samordnad aktion för att möta bankkrisen igår. Land efter land i Europa har under dagen presenterat nationella krispaket för att rädda de egna bankerna. Och marknaden har reagerat med gillande Stockholmsbörsen exempelvis, gick upp med sju procent imorse. Lars Frick, chefredaktör Börsveckan, Lars Jonung, professor i nationalekonomi och Stefan Winiger, SR:s Brysselkorrespondent deltar.

Nytt system
Att vi står mitt i den värsta krisen sen den stora depressionen på 30-talet har vi hört gång på gång de senaste veckorna. Börserna rasar, kreditinstituten och bankerna har slutat låna ut pengar till varandra, samtidigt som världens regeringar och centralbanker ständigt pumpar in mer pengar i systemet för att undvika en fullständig kollaps. Att vårt finansiella system kommer att förändras är oundvikligt, men vad kommer istället? Vår reporter Therese Larsson ringde runt till några av världens ledande ekonomer.

Finanskrisen i Ohio
Vi ska spegla den ekonomiska krisen från USA och Ohio som räknas som en av nyckelstaterna i det stundande presidentvalet. I finanskrisens spår är det många amerikanska småföretagare som fått akuta problem. Två tredjedelar av de mindre företagen har nu svårigheter att få lån. Och det slår extra hårt i delstater som redan är ekonomiskt utsatta, som Ohio. Ginna Lindberg rapporterar.

Splittringen inom socialdemokratin
Hur ska man tolka Mona Sahlins kovändning i förra veckan när det gäller samarbetet med Vänsterpartiet? Först stängdes dörren för att sedan öppnas pånytt. Vilka krafter låg egentligen bakom och hur stor är splittringen inom Socialdemokraterna egentligen? Hör både Aftonbladets debattredaktör Lotta Gröning som dessutom skrivit en bok om Mona Sahlin, och Stig-Björn Ljunggren, socialdemokrat och statsvetare.

Politisk kris i Zimbabwe
Den politiska uppgörelsen i Zimbabwe knakar i fogarna. President Robert Mugabe vill ge tre viktiga ministerposter till sitt parti Zanu-PF och oppositionsledare Morgan Tsvangirai har hotat med att hoppa av samarbetet. Tsvangirai och hans oppositionsparti MDC motsätter sig utnämningen och säger att det hotar det avtal som slutits om att partierna ska dela på makten. Sydafrikas förre president Thabo Mbeki har rest till Zimbabwe för att försöka medla i konflikten. Samtal med Sveriges Radios korrespondent Margareta Svensson.

Programledare: Cecilia Strömberg och Åsa SundmanProducenter: Helena Giege och Agneta Kellgren
helena.giege@sr.se agneta.kellgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista