1 av 4
Anders Holmberg
2 av 4
3 av 4
Annika H Eriksson
4 av 4

Att välja gymnasium, fler unga blir förtidspensionärer, kommer Ryssland rädda Island?

Tisdag 14 oktober

16.00-16.45

Färre nyckelhålsmärkta bröd i butiken
Idag presenterar Livsmedelsverket hårdare krav på vilka matvaror som får märkas med det gröna nyckelhålet. Något som bland annat kommer leda till att dom flesta brödsorter som idag finns på butikshyllorna kommer att bli av med märkningen. Hör Livsmedelsverkets Ulf Bohman om dom nya kraven och Livsmedelsföretagens representant Elisabeth Rytter som tycker att kraven kommer alltför snabbt för att branschen ska kunna hinna med att ställa om sina recept.

Att välja sin framtid
Nu är det snart dags igen för alla niondeklassare att välja gymnasium. I dessa tider av framtidsoro är kanske valet viktigare än någonsin. Hur ska man som 15-åring hitta rätt i denna djungel av olika gymnasier? Bara i Göteborgsregionen finns det 67 gymnasier att välja bland. Vad påverkar en 15-åring som ska välja skola? Medverkar i samtal gör: Christina Cliffordsson, forskare pedagogen GU, Mats Altby, rektor, YTC - yrkestekniskt centrum Lindholmen, Greger Mossberg, studievägledare Berggsjöskolan, Lisa Loeb, elev Nya Lundenskolan, Axel Bergström, elev Nya Lundenskolan och Niklas Dahlström,  skolchef, Kunskapsgymansium.

Fler och fler unga blir förtidspensionärer
Fler än tidigare går direkt från skolan till ett liv i arbetslöshet, trots att många av dem inget hellre vill än att arbeta. Varje år blir drygt 6 000 nya personer under 30 år beviljade så kallad aktivitetsersättning, få av dem tar sig ur systemet och in på arbetsmarknaden. Reportage av Inger Arenander.

17.00-17.45

Kommer Ryssland rädda Island?
Finanskrisen har slagit hårdare mot Island än mot andra länder. Den isländska kronan rasar i värde och börsen i Reykjavik störtdök med 76 procent när handeln i dag återupptogs efter att ha varit stängd nästan en vecka till följd av finanskrisen. En delegation från Island ska idag träffa representanter för det ryska finansdepartementet för att låna pengar. Vad innebär det egentligen att Island får hjälp av Ryssland? Den akuta ekonomiska krisen har satt ordentlig fart på EU-debatten i landet. Samtal med Olafur Stephensen redaktör på tidningen Morgunbladid och vår korrespondent i Ryssland Fredrik Wadström.

Euroländernas räddningspaket.
Börserna runt om i världen har fortsatt uppåt idag, något som beskrivs som en reaktion på euroländernas räddningspaket. Gemensamma regler - garantier för banksystemet - och tusentals miljarder kronor i stöd. Och det verkar alltså som att euroländernas gemensamma agerande lyckades med att skapa det förtroendet som till exempel det amerikanska räddningspaketet gick bet på. Samtal med Carl B Hamilton (fp) och Leif Pagrotsky (s)

Sovande jättes betydelse för valet
Den stora spansktalande gruppen i USA får allt större betydelse i den amerikanska politiken. Och i de västliga delstaterna Colorado, New Mexico och Nevada gör presidentkandidaterna in i det sista allt för att nå just den här gruppen, som ibland kallas för den sovande jätten i amerikansk politik. Men det är en jätte som har börjat vakna. Reportage av Daniel Alling.

  

Borgerligheten och kvinnliga väljare
De borgerliga partierna i Sverige har svårt att locka till sig kvinnliga väljare. Beror det på att de inte tillräckligt betonar kvinnliga värden som kärnfamilj och hemmet? Det menar debattören Elise Claesson, som debatterar med Birgitta Ohlsson, ordförande i Liberala Kvinnor.

  

Lätta på bromsen och spara bränsle
Om du lättar på gasen och undviker häftiga inbromsningar kan du spara upp till 20 procent bränsle. Intresset för eco driving eller sparsam körning som det också kallas har ökat i takt med den ökade miljödebatten och ett allt dyrare bensinpris. Sedan i december förra året ingår också sparsam körning i vägverkets körkortstest. Reportage av Madeleine Blidberg.

  

Programledare: Anders Holmberg och Annika H Eriksson
Producenter Magnus Westberg och Linda Belanner

magnus.westberg@sr.se  linda.belanner@sr.se

 

magnus.westberg@sr.se linda.belanner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".