1 av 6
Towe Matre
2 av 6
3 av 6
Cecilia Strömberg
4 av 6
Partiledardebatten
5 av 6
EU:s stats och regeringsmän
6 av 6
Metallica, njutning eller tortyr?

För tidigt blåsa faran över? Toppmöte i Bryssel, musik som tortyr

Onsdag 15 oktober

16.00-16.45

Har EU klarat finanskrisen?
Klockan 17.00 idag inleds EU-toppmötet i Bryssel. Vad är det som står på dagordningen? Är det för tidigt att blåsa faran över, trots EU:s räddningspaket? Samtal med Sveriges Radios EU-reporter Herman Meltzer och Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi, ordförande i statens finanspolitiska råd.

Toppmöte i Bryssel
När EU:s ledare nu samlas till toppmöte i Bryssel står finanskrisen högst på dagordningen. Och i kölvattnet av finansoron höjs nu röster för att EU ska dra ned på ambitionerna i klimatpolitiken. Även riktlinjer för den framtida migrationspolitiken ska klubbas. Men hur ser egentligen spelet ut bakom kulisserna? Hur bildas allianser och VEM är det får sista ordet när EU:s politik läggs fast? Samtal med Alice Petrén, Svergies Radios korrespondent i Paris, Anna Kinberg Batra (m) ordförande i EU-nämnden, Ulf Holm (mp) ledamot i EU-nämnden, Lena Ek (c) EU-parlamentariker, Ylva Nilsson, klimatjournalist, och Susanne Palme, Studio Etts EU-reporter.

17.00-17.45

-Sänk momsen och låna ut mer pengar!
Jan Carlzon, VD för Företagarna, vill att regeringen och bankerna ska mota bort lågkonjunkturen med kraftiga åtgärder. Hör honom i ett samtal med Nordeas chefsekonom Jörgen Appelgren och finansmarknadsminister Mats Odell.

Georgier i Moskva
Femdagarskriget i augusti mellan Georgien och Ryssland i augusti har inneburit att diplomatiska förbindelser upphört länderna emellan. Dessutom har frågor om NATO:s intressen i Kaukasus och Rysslands erkännande av de georgiska utbrytarrepublikerna Sydossetien och Abchazien lett till storpolitiska förvecklingar. Men hur påverkar konflikten georgier och ryssar i deras vardag? Men hur påverkar konflikten georgier och ryssar i deras vardag? Vår korrespondent Fredrik Wadström har träffat några georgiska gäststudenter som bor i den ryska huvudstaden, en stad som redan öppnat en utställning med troféer från det vunna kriget i augusti.

Recension av patriledardebatten
Idag har det varit partiledardebatten i riksdagen. Vad har partierna för recept för att få jobben att bli fler? Reportage av Pontus Mattsson. Men oss i samtal har vi förtidspensionerade Volvoarbetaren och under många år ledande företrädare för socialistiska partiet, Göte Kildén och företagaren Sofia Appelgren, som en gång drev salladsbaren Wild and Fresh och vägrade ingå kollektivavtal.

Musik som tortyr
Musik kan användas inte bara för att njutas av, utan för att plåga andra. Vi ska prata om hur torterare använder musik som tortyrinstrument. Varför gör de det? Och vilken musik använder de? Vi samtalar med Peter Bryngelsson, musiker och dokumentärfilmare, som har träffat tortyroffer från bl.a Irakkriget och nazitidens Tyskland. 

Programledare: Cecilia Strömberg och Towe Matre
Producenter: Jörgen Huitfeldt och Marie Nilsson Boij
jorgen.huitfeldt@sr.se marie.nilsson-boij@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista