1 av 4
2 av 4
Cecilia Strömberg
3 av 4
Malin Thelin
4 av 4
Polisen ingriper mot fotbollshuliganer som drabbat samman innan ett Stockholmsderby. Foto: Scanpix.

Fotbollshuliganer, ny trend inom kriminaljournalistiken

Torsdag 16 okober

16.00-16.45

Oljepriser fortsätter sjunka
Det är inte bara börserna som faller i finanskrisensspår. Oljepriset fortsätter att sjunka efter oro för att efterfrågan är på väg ned. I morse kostade den amerikanska råoljan 72:35 dollar fatet, att jämföra med sommarens toppnoteringar på runt 140 dollar fatet. Hur påverkas konsumenter och producenter av de fallande priserna? Och kommer priserna att fortsätta falla?
Marian Radetzki, professor i nationalekonomi och oljeexpert och Ulf Svahn, vd för svenska pretoliuminstitutet medverkar.

Risksupportrar ökat problem i Skåne
90 000 kronor. Det blev notan när hundratalet fotbollssupportrar tog tåget mellan Helsingborg och Malmö för två veckor sedan. Två tågvagnar slogs sönder, tågpersonal blev attackerad och många resenärer skrämdes på det fullsatta tåget. Huliganvåldet hade på allvar kommit till Skåne. Bakom våldet står en liten grupp så kallade risksupportrar. Unga män som träffas och slåss och som orsakar oro och problem för andra fotbollsälskare, allmänhet och inte minst sina egna familjer. Vi möter en mamma till en fotbollshuligan, supporterpolis och supportar.
Krister Azelius, säkerhetsansvarig Helsingborgs IF:s styrelse, Henrik Qvist, supporterpolis, Per Solér, samordnare Fotbollsalliansen i Skåne samt ledamot i MFF Supports styrelse och Johan Jakobsson, ordförande i Kärnan medverkar.

Rut Mikaelsson som fyller 109 år idag
Fler svenskar än nånsin blir äldre än hundra år. Just nu finsn det över 1500 personer i Sverige som är 100 år eller äldre. En av dem är Rut Mikaelsson som fyller 109 år just idag. Hon är därmed en av Sveriges allra äldsta kvinnor. Rut Mikaelsson föddes 1899 och bor på ett äldreboende i Åsele i Västerbotten.
Reportage av Agneta Johansson.

17.00-17.45

EU-toppmötet
Så ska vi till Bryssel och EU-toppmötet som avslutades under eftermiddagen. I avslutningen av toppmötet har t ex EU-orföranden Sarkozys sagt att ”Jag kan bekräfta att målen förblir de samma och att tidtabellen förblir densamma. Nu är det upp till oss att finna lösningar för de länder som har uttryckt oro,” vad betyder det?
Åsa Westlund (s), Christoffer Fjellner, (m) båda ptillhörande arlamentets miljöutskott och Herman Meltzer, korrespondent medverkar.

Europeer ger sin syn på finanskrisen
Den senaste veckan har Europas politiker tagit krafttag mot finanskrisen. De har garanterat spararnas pengar och försöker nu med garantier få bankerna att våga börja göra affärer med varann igen. Nyckelordet är förtroende. Det handlar inte minst om medborgarnas förtroende för de styrande. Det som inte får hända är att sparare rusar till bankkontoren för att ta ut sina pengar. Vi har talat med några europeer om deras pengar och finanskrisen, och vilket förtroende de har för systemet.
Reportage av Per Eurenius, Christer Fridén och Alice Petrén.

Ny trend inom kriminaljournalistiken?
Den mördade flickan Englas mamma bjöd in medierna till begravningen, vi har några exempel. Det tycks som att offren och deras anhöriga i allt högre utsträcknig har blivit egna aktörer i medierna, nästan som ett slags nya kändisar eller rent av experter i vissa fall. Frågan är om det här är en ny trend inom kriminaljournalistiken, där offren själva tar större plats och har en mer aktiv roll.
Jan Helin, chefredaktör på Aftonbladet och Ester Pollack,  medieforskare vid Stockholms universitet medverkar.

Den svenske terroristen
Igår meddelade det amerikanska försvaret att man dödat en 43-årig svensk medborgare som varit al-Qaidas andreman i Irak. Hör SÄPOs chef för kontraterrorismenheten om vem mannen var.
Hör även journalisten och debattören Kurdo Baksi och Per Gudmundsson, ledarskribent på SvD om hur sann bilden är som nu förmedlas till allmänheten.
Samt en intervju med Mats Paulsson, chef för kontraterrorismenheten på SÄPO, som Lotta Bromé träffade tidigare i dag i P4 Extra.

Programledare:
Cecilia Strömberg och Malin Thelin
Producenter: Magnus Westberg och Johanna Hellström
magnus.westberg@sr.se
johanna.hellström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".