1 av 5
John Chrispinsson
2 av 5
3 av 5
Åsa Sundman
4 av 5
Hideko Hakamada syster till dödsdömde Iwao Hakamada.
5 av 5
Anders Borg och Mats Odell

Ohälsa bland unga samer och stabilitetsplan

Måndag 20 oktober

16.00-16.45

Zimbabwes regeringsfråga
Idag träffas södra Afrikas ledare i Swaziland för att försöka få till en lösning på regeringsfrågan i Zimbabwe. Men landets oppositionsledare och premiärminister Morgan Tsvangirai bojkottar nu mötet eftersom hans pass och visum utfärdades först sent på söndagskvällen. Mai Palmberg, forskare på Nordiska Afrikainstitutet, talar om utsikterna för en samlingsregering mellan Tsvangirai och Mugabe.

Unga samer
Samiska ungdomar lever under hård press. De lever i två världar säger Laila Dergas forskare vid Södra Lapplands forskningsenhet där man sedan tio år forskar på samers hälsa. Nu vill samiska ungdomar att sametinget agerar i frågan om ohälsan och den höga självmordsfrekvensen bland samer. Per Paulus Kuoljok, orförande Sametingets ungdomsråd, Ingrid Inga, Samelandspartiet, Per Sjölander, forskningschef Södra Lapplands forskningsenhet, Margret Fjellström, driver nystartat renskötselföretag, medverkar.

Dödsstraff i Japan
Där har hittills i år 13 människor avrättats, ytterligare 103 dödsdömda hålls fängslade i avvaktan på verkställan, vilket gör Japan till det demokratiska i-land, näst efter USA, som oftast använder detta straff, ett faktum som är föga känt i omvärlden. Och det finns ett massivt stöd hos den japanska allmänheten för att behålla dödsstraffet, trots uppmärksammade fall där bevisning och rättegångar kunnat ifrågasättas. Anders Ask rapporterar.

17.00-17.45

Stabilitetsplan
Idag presenterade regeringen sin stabilitetsplan i ett försök att skapa lite mer lugn på den finansiella marknaden. Klas Eklund, ekonom vid banken SEB deltar. 

Finanskrisen
Världens ledare planerar en rad toppmöten för att reformera det globala finanssystemet i spåren av oron på världens finansmarknader. Men meningarna går isär om hur långtgående förändringar som krävs. Ett första internationellt toppmöte om finanskrisen ska hållas veckan efter presidentvalet i USA den 4 november. Hör också Ingvar Carlsson, fd statsminister berätta om det ekonomiska säkerhetsråd som han via en FN-kommission försökte lansera i FN redan 1995, utan framgång och Johan Rockström, professor Stockholm Environmental Institute. 

Dödshotad författare
I förra veckan meddelade den italienske författaren Roberto Saviano att han tänker fly utomlands efter att ha utsatts för flera dödshot efter att ha skrivit boken Gomorra. Den är en svidande vidräkning med den napoletanska maffian. Idag meddelade sex nobelpristagare att de stödjer hans vädjan om ett humant liv. Boken har översatts till 42 språk och bara i Italien sålt i 1,2 miljoner exemplar. Titti Nylander, utrikespolitisk kommentator Ekot deltar.

Sanning eller konka?
Ett slaskigt angrepp fullt av sakfel, så beskriver debattören Eric Sundström den nya boken om Mona Sahlin hör honom debattera boken med bokens författare Lotta Gröning.

Alliansen i Varberg
I opinionsmätningarna ligger regeringspartierna fortfarande runt 10 procentenheter efter oppositionen, trots det var det glada miner när de borgerliga partiledarna samlades i Varberg idag för att diskutera framtida samarbeten som siktar mot nästa val. Det var genom den här typen av aktiviteter som den borgerliga alliansen bildades under förra mandatperioden och förhoppningen är förstås att det ska bli samma resultat den här gången. Pontus Mattsson reporter.

Organdonation
Att donera organ är det många som gör i Sverige idag. När de får frågan i ett icke skarpt läge. Men när man sitter där på intensiven och en närstående har dött hur svarar man då på frågan om donation? Helene Almqvist har besökt en intensivvårdsavdelning på Västerås lasarett där det jobbas mycket medvetet med donationer.

Programledare: John Chrispinsson och Åsa SundmanProducenter: Jörgen Huitfeldt och Agneta Kellgren
jorgen.huitfeldt@sr.se agntea.kellgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista