1 av 5
Anders Holmberg
2 av 5
3 av 5
Annika H Eriksson
4 av 5
Den sista debatten före valet. Foto: Gary Hershorn/Scanpix.
5 av 5
Alliansens partiledare har börjat arbetet med ett nytt valmanifest inför nästa val. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Dataspelberoende och Alliansens valtaktik

Tisdag 21 oktober

16.00-16.45

Fågelinfluensa
En gård i Kvänum utanför Vara i Västergötland kan ha drabbats av fågelinfluensa. Gården har spärrats av sen prover på gäss visade att de bar på antikroppar som kan vara ett tecken på smitta. Det är första gången man misstänker fågelinfluensa bland tamfåglar i Sverige. Hör Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

Dataspelsberoende
Allt fler ungdomar spelar dataspel på internet det handlar om World of Warcraft och Counterstrike, ständigt pågående spel som slukar timme efter timme. Nu har det släppts en bok, Game Over, som ska hjälpa föräldrar att förstå vad dataspelen egentligen handlar om. Är dataspelandet ett nytt sätt att umgås på som vuxenvärlden inte förstår eller är det ett problem som vi ännu inte kan se de fulla effekterna av? Vad är dataspelsberoende? Finns det överhuvudtaget? Magnus Björk, dataspelsexpert, Gustav Sundgren, fd dataspelsmissbrukare, Per Strömbäck, talesman Datspelsbranschen, Ulrika Bennerstedt, doktorand Göteborgs universitet, Carolina Norlinder, utredare Folkhälsoinstitutet medverkar.

Lavaldebatt i EU-parlamentet
Idag har Europaparlamentet debatterat konsekvenserna av flera uppmärksammade domar i EG-domstolen som begränsar fackets rätt att vidta stridsåtgärder, bland annat domen i den s k Vaxholmskonflikten mellan Byggnads och det lettiska byggföretaget Laval. Socialdemokraterna kräver ändringar i EU:s lagstiftning, men arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin varnar att det skulle kunna äventyra den svenska modellen. Efter Lavaldomen fanns farhågor att utländska företag skulle komma till Sverige och dumpa lönerna. Men så har det inte blivit, enligt Torbjörn Johansson på Byggnads. Susanne Palme reporter.

17.00-17.45

Alliansen inför valet 2010
De fyra borgerliga partiledarna presenterade på tisdagen hur deras samarbete ska se ut fram till valet 2010. Samtidigt avslutade alliansen sitt möte i Varberg. De stora linjerna i samarbetet är klara, även om mycket återstår före nästa riksdagsval. Pontus Mattsson, Ekots inrikesreporter rapporterar och PJ Anders Linder, ledarskribent SvD och Heidi Avellan, politisk chefredaktör Sydsvenskan deltar.

Politiska möten
Är visselpipor och burop rätt metod att störa politiska möten? I helgen råkade Sverigedemokraterna ut för detta och två möten blev försenade och talen blev dränkta av högljudda burop. Är det rätt eller fel metod att ”störa” möten på detta vis? Hör Ida Gabrielsson, ordf i Ung Vänster och Fredrik Malm, riksdagsledamot (fp).

Uigurier i Xinjiang
Under OS skakades Kina av en serie attacker mot polis och militär i den muslimska Xinjiangregionen. Hanna Sahlberg, SR:s korrespondent har rest i södra Xinjiang och besökt ett distrikt där uiguriska bönder kontrolleras av statliga bosättningar med syfte att stärka det kinesiska inflytandet över Xinjiang.

Slutspurten i USA-valet
Två veckor kvar till det amerikanska presidentvalet, Barack Obama leder enligt alla opinionsundersökningar. Men hur säkert är försprånget? Hur mycket brukar hända de sista två veckorna av en amerikansk valrörelse? Daniel Alling, SR:s korrespondent rapporterar.

Nattbankningar
90-åriga Sonja Beijbom i Lund har blivit stämd av sin bostadsrättsförening, för att under många års tid ha stört andra boende i huset med bankande ljud under kvällar och nätter. Själv tillbakavisar hon alla anklagelser och säger sig vara lika störd som sina grannar. Om domstolen finner henne skyldig kommer hon att vräkas från sin lägenhet. Lotta Malmstedt reporter.

Programledare: Anders Holmberg och Annika H ErikssonProducenter: Helena Giege och Linda Belanner
helena.giege@sr.se linda.belanner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista