1 av 5
Anders Holmberg
2 av 5
3 av 5
Nils Horner
4 av 5
Äldst i syskonskaran
5 av 5
Japansk ekonomi

Terrormisstänkta i Saudiarabien, finanskrisen i Japan

Onsdag 22 oktober

16.00-16.45

Terrormisstänkta i Saudiarabien
Nära 1000 personer kommer att åtalas inom kort i Saudiarabien. Dom åtalade sägs vara Al-Qaida-medlemmar och är misstänkta för ett 30 attacker i landet. Vilken grogrund finns det för terrorism i landet och hur rättvis förväntas rättegångarna bli? Hör Rouzbeh Parsi, doktorand i Lund och Elisabeth Löfgren från Amnesty.

Finanskrisen i Japan
Hur påverkas Japan, världens näst största ekonomi, av den globala finanskrisen? Japan upplever just nu stigande arbetslöshet och växande oro bland företag som exporterar mycket till krisdrabbade länder som USA. Men samtidigt har Japan jättelika reserver som en del vill använda för att undsätta andra länder som drabbats hårt av krisen. Det skulle också ge Japan en större roll på den globala ekonomiska arenan. Medverkar i samtal gör: Magnus Holm, andreman på svenska ambasaden i Tokyo, Toru Ueda, fondförvaltare i Tokyo, Tommy Kullberg och Carl Eklund, mångåriga affärsmän i Tokyo,samt Therese Larsson, reporter på Sveriges Radio.

s + mp
I går avslutade de borgerliga partiledarna sitt möte i Varberg där de lagt upp strategin inför valet om två år. I dag var det dags för den första gemensamma resan för oppostionen. Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin och miljöpartiets båda språkrör Maria Wetterstrand och Peter Eriksson tog tåget till Göteborg och möttes på stationen med frågor om var Lars Ohly var någonstans. Reportage av Pontus Mattsson.

17.00-17.45

Smittskyddsinstitutet ändrar sig
I en mycket uppmärksammad artikel i Dagens Medicin imorse kunde man läsa att Smittskyddsinstitutet vägrat bistå polisen i deras utredningar för att identifiera män som misstänks sprida HIV. Men nu ändrar de sig. Hör Ragnar Norrby, generaldirektör för Smittskyddsverket, om varför. Vi hör även Marianne Ny vice överåklagare, åklagarmyndighetens utvecklingscentrum
i Göteborg.

Konvertiter i Egypten
Vi ska till Egypten där en man kämpar för att få sin religionsbeteckning ändrad på id-kortet. Religionsfrihet är garanterad i Egyptisk lag. Men om man däremot vill byta religion uppstår allvarliga problem. Enligt islamisk sharia kan man inte lämna Islam, det är detsamma som förräderi, straffbart med döden. Vår korrespondent Cecilia Uddén har träffat en man som föddes som muslim, men som i hela sitt vuxna liv känt sig som en kristen. Idag är han dödshotad.

Colombia
Den Colombianska militären har länge anklagats för att kidnappa män från fattiga områden, klä dem i gerillauniformer och hävda att man gjort framsteg i kriget mot terrorismen och gerillan. Anklagelserna har inte kunnat bevisas. Men för precis en månad sen hittades en massgrav med över 20 tonåriga pojkar som kunde identifieras, och där det blev tydligt att militären ljög när man sa att pojkarna hade dödats i strid. Nu har en utredning inletts kring militärens dödspatruller och bara under den månad som gått sen avslöjandet har över 100 liknande fall rapporterats in. Samtal med: Kristina Jannerbo, arbetar för Diakonia i Colombia.

 

”Äldst, yngst eller mittemellan”
Det är ingen slump att både statsminister Fredrik Reinfeldt och oppositionsledaren Mona Salin är storasyskon. Inte heller att polisens pikétbussar och Idolscenen ofta rymmer småsyskon. Eller att storasystrar gifter sig med småbröder. Din plats i syskonskaran påverkar till stor del dina livsval. Det menar beteendevetaren och syskonforskaren Elisabeth Shönbeck som är aktuell med boken ”Äldst, yngst eller mittemellan” Reportage av Marie Nilsson Boij.

Försvagad krona
Den svenska kronan har den senaste tiden kraftigt försvagats mot euron. Men svagast är den mot dollarn. Martin Ådahl, chef för tankesmedjan Fores, tidigare chefredaktör för Fokus och med en bakgrund från Riksbanken, pratar om orsaker och framtid för kronan.

Tingsrätten biföll inte stämningsansökan
Sonja Beijbom i Lund kommer inte att vräkas från sin lägenhet, i dag kom domen i det uppmärksammade målet som Studio Ett berättade om i går. 90-åriga Sonja Beijbom blev tidigare i år stämd av sin bostadsrättsförening, Brf S:t Jacob i Lund, för att under lång tid ha stört andra boende i huset med bankande ljud under kvällar och nätter. Mätningar pekade på att de bankningar som hörts under närmare tjugo års tid i huset skulle komma från Sonja Beijboms lägenhet och flera grannar vittnade. Men Lunds tingsrätt anser det inte styrkt att Sonja Beijbom orsakat störningarna och dömer bostadsrättsföreningen att betala rättegångskostnaderna på närmare 100.000 kronor. Hör Sonja Beijbom.

Programledare: Anders Holmberg och Nils Horner
Producenter: Magnus Westberg och Helena Giege

magnus.westberg@sr.se  helena.giege@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".