1 av 5
Monica Saarinen
2 av 5
3 av 5
Malin Thelin
4 av 5
Utrikesminister Carl Bildt. Foto: Scanpix.
5 av 5
Ryttmästare John Andrén.

Våld och hot på jobbet, övervakning av flygpassagerare och Klimatforskare i Kalifornien oroas

Torsdag 23 oktober

16.00-16.45

Bank- och reporäntebesked
Riksbanken sänkte idag reporäntan med en halv procentenhet, från 4.25 till 3.75% Samtidigt visar tre av de svenska storbankerna på vinst för det tredje kvartalet i år. Men trots tidigare räntesänkningar, stöd- och krispaket har räntorna för vanliga låntagare inte sjunkit särskilt mycket.
Leif Petersen, ekonomijournalist Svenska Dagbladet och Mats Andersson, fristående bankanalytiker medverkar.

Våld och hot på jobbet breder ut sig i Sverige
Busschaufförer, läkare, socialsekreterare, veterinärer och lärare möter ofta hot på jobbet, men listan kan göras betydligt längre.
- Det som slår mig mest är hur pass vanligt det är, säger Thomas Ljunglöf på Saco, som nyligen presenterade en studie som visar att var tionde akademiker hotats de senaste två åren. Det är alltid arbetsgivaren som har ansvar för de anställdas säkerhet, men tas det ansvaret på allvar?
Vet anställda hur de ska agera i en krissituation och vilket stöd kan de få efteråt? En grupp som är extra utsatt är de bankanställda.
I Studio Ett idag möter vi Mia, som var med om för ett bankrån för några år sedan och som nu arbetar med att stötta kollegor i samma situation.
Eva Karsten, arbetmiljöinspektör, Arbetsmiljöverket, Mia, Swedbanks stödgrupp, Thomas Ljunglöf, statistiker, Saco, Hans Ohlsson, säkerhetschef vid universitetssjukhuset MAS och Sigvard Persson, psykolog, Taipu AB medverkar.

A splendid dinner with delightful dishes
Att Henning Mankell och kommissarie Wallander har placerat Ystad på världskartan är väl ganska känt vid det här laget. Mindre känt är kanske att en annan författare, Oscar Wilde, har en stark koppling till Sveriges sydligaste stad. Anledningen är Ryttmästare John Andrén från Ystad, en mycket speciell herre med ett brinnande intresse för Oscar Wilde. Vid sin död 1965 förordnade om en stiftelse som ska skapa en komplett Oscar Wilde-samling i Ystad. Hans mycket detaljerade testamente stipulerar att stiftelsens styrelse en gång om året på en bättre restaurang i staden ska äta ”a splendid dinner with delightful dishes” och dricka ”en flaska gammalt portvin, vintage, av det bästa märke, som för pengar kan erhållas i Ystad”.
Reportage av Lotta Malmstedt.

17.00-17.45

Är vi på väg mot en ny kris på Balkan?
Frågan aktualiseras av Richard Holbrooke som förhandlade fram Daytonavtalet och Paddy Ashdown som var FN-sändebud i Bosnien (2002-2006) i en artikel i the Guardian, där de skriver att det finns en risk för att landet kollapsar fullständigt om inte omvärlden engagerar sig mer.
Hör Demal Zetterman, boende i Republica Srpska i Bosnien och utrikesminister Carl Bildt kommentera.

Övervakning av flygpassagerare
EU förbereder en ny lag för att övervaka flygpassagerare - ännu hårdare. Flygbolagen ska lämna ut uppgifter om bland annat namn, kreditkort, vad man beställt för mat och hotellbokningar, till polis och underrättelsetjänst - uppgifter som ska lagras i ett centralt register i 13 år. Imorgon ska frågan diskuteras av EU:s justitieministrar, men nu växer kritiken, socialdemokraterna har svängt och säger nu nej till den nya lagen och även flygbolagen är kritiska.
Reportage av Susanne Palme.

Italien och romerna
Nu till Italien där situationen för romer blir allt mer ohållbar. Ständigt kommer rapporter om misär, förföljelser och förtryck. Nu har den italienska regeringen bestämt sig för att stänga 167 romska läger det kommande året. Istället ska de 10 000 romerna flyttas till särskilt anlagda byar.
Maria Leissner, ordförande i delegationen för romer och Soraya Post, ordförande i International Roma Women Network medverkar.

Klimatforskare i Kalifornien oroas
Den globala uppvärmningen kan gå snabbare än vi tidigare trott. Ett skäl till det är oväntat nog framstegen med att minska utsläppen av konventionella luftföroreningar. Partiklar från luftföroreningarna skadar visserligen vår hälsa, men de kan också hjälpa till att reflektera den inkommande strålningen från solen och därmed motverka drivhuseffekten.
Reportage av Claes Andreasson.

Finns det en kristofobi i Sverige?
Det finns de som påstår att kristna faktiskt diskrimineras, både i media och i den akademiska världen. Det var när den nya rektorn vid Lunds universitet, Per Eriksson, vars kristna bakgrund ifrågasattes, som debatten satte igång. Men även utanför den akademiska världen finns fördomar mot kristna.
Niklas Piensoho, pastor i Filadelfiakyrkan i Stockholm och Lennart Sacrédeus, kristdemokratisk riksdagsledamot medverkar.

Programledare: Monica Saarinen och Malin Thelin
Producenter: Sara Heyman och Johanna Hellström
sara.heyman@sr.se
johanna.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".