1 av 4
2 av 4
Cecilia Strömberg
3 av 4
Åsa Sundman
4 av 4
Foto: Daniel Nilsson/Scanpix.

Könssegregerad arbetsmarknad, "Kan du säga schibbolet?" och äktenskapskris i Egypten

Måndag 27 oktober

16.00-16.45

Island
Konkursboet Island står i fokus när nordiska rådet håller möte i Helsingfors, med början idag. Följderna av den stora finanskrisen, i synnerhet för Island, kommer att diskuteras av de nordiska ländernas statsministrar och andra politiker. Det har nu gått några veckor sedan krisen drabbade Island och den isländska staten tog över de största bankerna och nyligen fick Island be internationella valutafonden om hjälp.
Olafur Stephensen, Chefred för Isländska tidningen Morgunbladid och Christer Fridén, korrespondent medverkar.

Arbetsmarknaden i övre norrland - mer könssegregerad än i resten av landet
Det faktum att arbetsmarknaden i övre norrland är mer könssegregerad än i resten av landet, dvs att männen är i tillverkningsindustri och gruvor och kvinnorna i vård och omsorg ställer till med problem. Enligt en jämställdhetsanalys från Länsstyrelsen i Västerbotten och Norrbotten så hamnar kvinnorna på det här sättet utanför regionala politiska satsningar redan innan de genomförs. Det på grund av att deras kunskaper finns inom områden som inte är utpekade som tillväxtområden. Vilket i sin tur förstärker den arbetsmarknad där männen dominerar. Går det att förändra den könsuppdelade arbetsmarknaden, och i så fall hur?
Helena Österlind, sakkunnig i jämställdhet Länsstyrelsen AC, Jan Olov Carlsson, IF Metall, Volvo Lastvagnar, Erik Bergkvist, (s) ordf., i regionstyrelsen, region Västerbotten och Lilly Bäcklund, (s) kommunalråd i Lycksele medverkar.

”Jag vill gifta mig”
Så heter en nyutkommen roman av en egyptisk kvinnlig bloggare. Romanen tar upp det komiska i så kallade salongsäktenskap, där unga människor presenteras för varandra av släktingar som tror att de skulle bli ett bra parti. Romanen och Ghada Abdelaals blogg har väck stor uppmärksamhet eftersom det råder ett slags äktenskapskris i Egypten, unga människor har inte råd att gifta sig. Traditionen kräver att en potentiell brudgum ska ha kunna visa upp en lägenhet innan brudens familj säger ja, sedan ska hemmet möbleras innan bröllop kan äga rum.
Reportage av Cecilia Uddén.

17.00-17.45

Sverigedemokraternas kommunkonferens
I valet för två år sedan valdes Sverigedemokraterna in i hälften av landets kommuner. Inte i någon av de kommunerna har de andra partierna velat samarbeta med Sverigedemokraterna, men närvaron i kommunfullmäktige betyder ändå mycket för partiet. I helgen hade Sverigedemokraterna kommunkonferens för sina kommunpolitiker.
Reportage av Pontus Mattsson.

Kuba
I Förra veckan återupprättades formellt relationerna mellan EU och Kuba, genom att ett samarbetsavtal tecknades. De diplomatiska relationerna har varit frysta sedan 2003 då Kuba fängslade 75 regimkritiker, något som EU var starkt kritiska mot.
Per Norström, biträdande chef Amerikaenheten UD och Lars Palmgren, SR:s korrespondent i Latinamerika medverkar.

”Kan du säga schibbolet”
För några år sedan gjorde hon succé med boken ”Kalla det vad fan du vill”. Nu är Marjaneh Bakhtiari tillbaka med uppföljaren: ”Kan du säga schibbolet?”, som är en satirisk skildring av en Iransk invandrarfamilj i det svenska samhället. Bland annat ges en beskrivning av yrkesgrupper som är så kallade invandrarexperter. Huvudpersoner i boken är professor Mehrdad och hans döttrar. Och i bokens början besöker tonårsflickorna pappans hemland Iran.
Reportage av Katarina Gunnarsson.

Torsken i Östersjön
Det ska handla om torsken i östersjön, som faktiskt har börjat återhämta sig. Efter alla dystra rapporter har det talats om en vändning uppåt. Idag ska EU:s jordbruksministrar besluta om nästa års fiskekvoter, kommer då ministrarna att hålla fast vid målen man har för att torsken ska återhämta sig, eller vill man öka på kvoterna nu?
Robin Rosenkranz, lantbruksråd vid svesnka EU-representationen i Bryssel och Svante Axelsson, generaldirektör Naturskyddsföreningen.

EU
Idag berättade Marit Paulsen att hon tänker ställa upp i Europaparlamentets val, EU-valet nästa år. Mellan 1999 och 2004 var hon bland annat vice ordförande i parlamentets arbetsgrupp för djukskyddsfrågor och nu har hon återigen valt att kandidera.
Marit Paulsen medverkar.

Programledare: Cecilia Strömberg och Åsa Sundman
Producenter: Karin Wickström och Agneta Kellgren
karin.wickstrom@sr.se
agneta.kellgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista