1 av 5
Monica Saarinen
2 av 5
3 av 5
Annika H Eriksson
4 av 5
Möbelvaruhuset IKEA i Älmhult.
5 av 5
Barack Obama

Katastrof och journalistik, manlig förlossningsdepression, Carnegie

Tisdag 28 oktober

16.00-16.45

Hungersnöd i Etiopien
Etiopien står ännu en gång inför en svår hungersnöd. Enligt FN lever cirka sex miljoner människor i akut nöd och ytterligare fem miljoner uppskattas vara i ständigt behov av mat. Samtidigt finns det mycket som tyder på att Etiopien kommer att genomföra en lag som innebär att all hjälparbete som utförs av internationella frivilligorganisationer kan stoppas. Samtal med Malin Ljunggren Elisson, programhandläggare på Sida. Vi hör även Fantu Cheru, forskningschef på Nordiska Afrikainstitutet.

Katastrof och journalistik
Det har nu gått tio år sedan diskoteksbranden i Göteborg då 63 unga människor dog. Det var en katastrof som utspelade sig inför ögonen på journalister och fotografer, som ställdes inför svåra etiska överväganden.
Liselotte Englund har skrivit avhandlingen ”Katastrofens öga, en studie av journalisters arbete på en olyckplats”.
Hur förmedlar man vad som händer utan etiska övertramp och med en värdighet som tar hänsyn till anhöriga. Vilken beredskap finns egentligen hos Sveriges journalister när det gäller katastrofjournalistik?
Niklas Maupoix, fotograf, Jonathan Falck, chefredaktör Göteborgs-Posten, Kristina Hedberg, fd reporter Ekot Sveriges Radio och Liselotte Englund, medieforskare Göteborgs Universitet medverkar.

Manlig förlossningsdepression
Det är inte bara nyblivna mammor som kan få förlossningsdepressioner. Enligt en undersökning från Danmark drabbas också minst sju procent av alla pappor. I Sverige finns varken siffror eller någon strategi för att hjälpa dom drabbade männen, trots att man vet att barnens utveckling kan påverkas. Vår reporter Anna Dahlqvist åkte till Danmark och träffade Lars Schwartz. För honom blev den första tiden som pappa en mardröm.

17.00-17.45

Carnegie
Investmentbanken Carnegie har nu fått löfte om att låna ännu mer pengar från Riksbanken - upp till 5 miljarder kronor. Men hur mår egentligen Carnegie? Hur stor är krisen i bolaget och vad händer om det går omkull? Samtal med Gunnar Ek, Aktiespararna och Pontus Herin reporter på Veckans Affärer.

Födelsadagsbarn
IKEAs varuhus i småländska Älmhult firar 50 år idag. Det var det första varuhuset som Ingvar Kamprad öppnade. Idag finns det 17 varuhus i hela Sverige. IKEA har idag närmare 300 varuhus i 36 länder runt om i världen. Vi ska prata om IKEAs betydelse för det svenska hemmet. Samtal med Kerstin Wickam professor emeritus i design och konsthantverkshistoria.

USA och Kinas ekonomi
Finanskrisen har gjort att stormakten USA plötsligt visar svaghet och Kinas roll i världsekonomin drar till sig allt mer intresse. Att Kina och USA är mycket beroende av varandra blir tydligt nu, och för att ta sig ur krisen synar länderna både sina egenintressen och gemensamma lösningar som kan komma att få konsekvenser för miljontals invånare både i världens största ekonomi och i världens folkrikaste land. Reportage av Hanna Sahlberg och Sten Sjöström.

En vecka kvar...
Valkampanjen i USA går in på sin sista vecka. Demokraternas presidentkandidat Barack Obama har rekordstor kampanjkassa, och imorgon köper han tv-tid för en 30 minuter lång reklamfilm på bästa sändningstid i amerikansk television. Men är det ett smart drag av Obama, och hur ska McCain kunna svara på detta? Samtal med PR-konsulterna, Manuel Ferrer och Erik Lakomaa.

Programledare: Monica Saarinen och Annika H Eriksson
Producenter: Magnus Westberg och Linda Belanner

magnus.westberg@sr.se  linda.belanner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista