1 av 7
Anders Holmberg
2 av 7
Towe Matre
3 av 7
4 av 7
5 av 7
Bo Göran Bodin
6 av 7
Telemegafon foto Erik Sandelin
7 av 7
SR:s Maria Eksedler intervjuar den brittiske skådespelaren John Nettles. Foto: SR.

Oseriösa jurister och ifrågasatt SVT-program

Fredag 31 oktober

 

16.00-16.45

Haiti
Allra först idag om Haiti där situationen fortfarande är akut för hundratusentals människor som förlorade sina hem under flera förödande orkaner tidigare i höstas. 500 000 människor beräknas vara hemlösa i det redan utfattiga Haiti och häromdagen gick FN-organet WFP till hårt angrepp mot de plundrare som stjäl den nödhjälp som skickas till Haitierna. Johan von Schreeb, forskare i katastrofmedicin deltar.

Oseriösa jurister
Idag kan vem som helst agera juridiskt ombud åt klienter vid sk tvistemål i domstolar. Du kan ta din granne om det är någon du litar på. T o m personer som är brottsligt belastade har gjort rättsliga karriärer. En av Sveriges mest kända ekobrottslingar har länge jobbat som juridiskt ombud. Varför finns idag ingen reglering av dessa oseriösa jurister? Lyssna på Bo Göran Bodins granskande reportage om klåparna i juristbranschen. Bo Göran Bodin är tillsammans med P1:s Kaliber nominerad till Stora Journalistpriset.

Polisens volontärer
Sedan våren 2006 har man utbildat och använt frivilliga volontärer i polisarbetet. En idé som introducerades av länspolismästare Carin Götblad. Den som känner sig otrygg på väg hem en fredagkväll skall t ex kunna ringa en volontär som finns i som sällskap i telefonen under promenaden. Volontärerna skall också arbeta förebyggande på olika sätt. Just nu utbildas en ny grupp i Stockholm vid Citypolisen och vid Maria på Södermalm. Anton Karis var med på en utbildningskväll.

17.00-17.45

Halal-tv ifrågasatt
På måndag är det premiär för SVTs nya program Halal-tv. Tre muslimska tjejer gör nedslag i den svenska verkligheten, med humor och med allvar, står det i programförklaringen. Men redan innan det första avsnittet visats väcker programmet debatt. Är det rätt av SVT att låta tre beslöjade tjejer, varav en har gjort ett kontroversiellt uttalande om att hon kan förstå varför man stenar någon till döds på grund av äktenskapsbrott, representera den muslimska gruppen i Sverige. Skulle SVT låta Ulf Ekman eller någon annan kontroversiell religös ledare göra samhällsprogram i SVT? Debatt mellan journalisten Dilsa Demirbag-Sten och Joakim Sandberg, chef Allmän TV Umeå medverkar.

Morden i Midsomer
En av de största brittiska Tv-succérna under de senaste åren är Morden i Midsomer. Kriminalserien sänds numera i över 200 länder, däribland Sverige och nya avsnitt fortsätter att spelas in. Sveriges Radios Londonkorrespondent Maria Eksedler fick möjlighet att vara med under en av inspelningsdagarna ute på den engelska landsbyden och träffade kriminalkommissarie Tom Barnaby, som han heter i serien.

S under luppen
Stödet för socialdemokraterna sjunker, visar senaste opinionsmätningen. Detta samtidigt som interna diskussioner gör tillvaron gungig för partiordförande Mona Salin. Håller det ledande oppositionspartiet på att slarva bort sitt gynnsamma läge? Vad gick fel? Samtal om turerna inom partiet sedan den berömda presskonferensen med miljöpartiet med Anders Jonsson, politisk kommentator och Marita Ulvskog (s), partisekreterare.

 

Ring ett fjäll
På en bergstopp i Norge står en 7 meter hög telemegafon. Kanske världens första poetiska telefontjänst. Telemegafonen har en öppen telefonlinje och på så vis kan det lilla samhället Dale i Norge nås från hela världen. Vilka röster är det som ekat genom den norska dalgången? Anton Karis har pratat med en av telemegafonens skapare Magnus Torstensson, och med innevånare i Dale.

Programledare: Anders Holmberg och Towe Cho MatreProducenter: Karin Wickström och Helena Giege
karin.wickstrom@sr.se helena.giege@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista