1 av 5
Anders Holmberg
2 av 5
3 av 5
Erica Dahlgren
4 av 5
5 av 5

Finansinspektionen drar in Carnegies banktillstånd.

Måndag 10 november

16.00-16.45

Nordic Battle Group utan uppdrag
EUs snabbinsatsstyrka Nordic Battle Group har ännu aldrig använts. Är det ett slöseri med skattebetalarnas pengar eller ska styrkan framför allt fungera som ett hot som aldrig behöver skickas iväg? Hör ett reportage från Enköping där man just nu genomför en militärövning med styrkan, och hör ÖB Håkan Syrén, som snart utses till chef för Europas militärkommite. Reportage av Susanne Palme.

Stora kommuner
Storstäderna fungerar som magneter för unga människor som också vill arbeta och bosätta sig. Umeå är en av de städer som har höga ambitioner att växa och vill bli lika stort som Uppsala. För det krävs bland annat en fördubblad bostadsproduktion och att utflyttningen minskar drastiskt. Vilka blir då konsekvenserna för kommunerna runtomkring, blir de helt dränerade på både människor och skattekronor. Och hur blir livet i en snabbt växande stad? Medverkar i samtal gör, Lennart Holmlund, kommunalråd i Umeå, Gazelle Ranji, tandläkarstuderande, Karl Johan Bonnedahl, debattör och forskare på Handelshögskolan i Umeå, och Maria Balenberg, (c) näringslivsutvecklare Bjurholms kommun och kommun fullmäktiges ordförande.

17.00-17.45

Finansinspektionen drar in Carnegies banktillstånd.
Idag drog Finansinspektionen in den krisdrabbade investmentbanken Carnegies banktillstånd. Diskussion om beskedet i eftermiddag med bla a Erik Saers, vikarierande generaldirektör på Finansinspektionen, Affärsvärldens chefredaktör Jon Åsberg och Mats Odell, finansmarknadsminister.

Hörselskadad lastbilschaufför
Behovet av yrkesförare för att få svenska transporter att rulla är mellan 5 till 7000 nya förare varje år. Därför skaffade Emelie Frost ett C-körkort för att jobba som lastbilschaufför. Eftersom hon är döv har hon svårigheter att kunna välja och vraka på jobb i konkurrensen med hörande. Men efter att ha sökt runt fyrtio jobb i branschen som vill ha alla med kompetens, sitter hon fortfarande inte bakom ratten. Reportage av Audrey Erath

Hotfulla kedje-sms till skolbarn
På flera skolor cirkulerar kedje-sms mellan barnens mobiltelefoner. Men det är inga gulligt meddelanden barnen uppmanas att skicka vidare. På en skola i Göteborg kände sig en tjej tvingad att skicka vidare ett sms som hotade att hon skulle bli strypt annars.

Afrikas största reggaestjärna har varit på besök i Sverige
Tiken Jah Fakoly från Elfenbenskusten är den bäst säljande reggaeartisten i Afrika och hans skivor har sålt guld i Frankrike, men han har inte bara gjort sig populär med sin musik. Hans politiska texter har gjort honom till en nagel i ögat på en rad makthavare i Afrika, och han lever själv i exil sen flera år tillbaks för sina kritiska texter. Vår reporter Maria Sjöqvist har träffat Tiken Jah Fakoly från Elfenbenskusten efter en konsert i Stockholm.

Kontroversiella frågor för Obama
Tillträdande presidenten Barack Obama talar om en ny gryning för amerikanskt ledarskap i världen. Men vad vill han göra när det gäller kontroversiella frågor som Guantanamo-lägret, användning av tortyr och terroristlagarna i USA?

Programledare: Anders Holmberg och Erica Dahlgren
Producenter: Anders Diamant och Agneta Kellgren

anders.diamant@sr.se  agneta.kellgren@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista