1 av 7
Monica Saarinen
2 av 7
3 av 7
Erica Dahlgren
4 av 7
Småvarmt på julbordet.
5 av 7
Rättegång mot Thomas Quick 2000-05-18 (suddig bild).
6 av 7
Zoya på Exit i Odessa. Joel Grip till höger med basen.
7 av 7
Christer van der Kwast

Julbord på jobbet och Thomas Quick begär resning i Hovrätten

16.00-16.45

Thomas Quick begär resning
Är Thomas Quick seriemördare eller var han en djupt neddrogad person som bara ville ha uppmärksamhet när han erkände över 30 mord, och senare fälldes för 8 av dem? I SVT:s dokumentär igår tar Quick, eller Sture Bergwall som han heter numera tillbaka samtliga erkännanden. I dokumentären framgår också att polisutredningarna varit manipulativa. Och där framgick också att Thomas Quick fick starka mediciner i höga doser under hela polisutredningen. Christer van der Kwast, åklagare i målet medverkar.

Julbord
Svångremmen dras åt från många arbetsgivare nu i jultider. Det traditionella julbordet stryks från utgiftssidan. På Volvo Lastvagnar i Umeå ordnar facket ett eget julbord och i Halmstad jobbar kommunen med en ny policy för hur mycket gåvor och skinktallrikar får kosta skattebetalarna. Fredrik Andersson, krögare, Carola Andersson, anställd på Volvo, Bertil Nilsson, kommunalråd (fp) i Halmstad, Maria Eksedler, SR:s korrespondent  medverkar bl a.

Gatubarn i Ukraina
Just nu besöker några svenska jazz- och folkmusiker Odessa i Ukraina. Där gör de musik tillsammans med gatubarn och barn på barnhem. Bakom projektet ligger konsumentföreningen Kilen med stöd av World Childhood Foundation. Anton Karis ringde upp kontrabasisten Joel Grip, en av musikerna, för att fråga vad de gör där.

17.00-17.45

Thomas Quick begär resning i Hovrätten
Vi fortsätter diskutera den dömde seriemördaren Thomas Quick, som tagit tillbaka alla sina erkännanden om begångna mord. Två som dragit helt olika slutsatser om rättegångarna mot Thomas Quick är journalisten Jan Guillou och justitiekansler Göran Lambertz. Båda är med i eftermiddag och diskuterar de nya uppgifterna.

Fristad åt fångar på Guantanamo
Portugal uppmanar nu EU att hjälpa USA:s tillträdande president Barack Obama att stänga det amerikanska fånglägret Guantanamo på Kuba genom att ge fångar från lägret en fristad inom EU. Fortfarande hålls 250 personer fångna på Guantanamo. Ett 50-tal av dem har friats från alla anklageser, men kan inte skickas tillbaka till sina hemländer eftersom de riskerar förföljelse. Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterar. I studion Elisabeth Löfgren, pressekreterare på svenska Amnesty.

Thailands nye premiärminister
I morse valde det Thailändska parlamentet Abhisit Vejjajiva till landets nye premiärminister. Den förre oppositionsledaren valdes med en knapp majoritet. Nu rapporterar thailändska medier att parlamentsledamöter erbjudits mutor för att rösta på just Vejjajiva. Nils Horner, SR:s Asienkorrespondent deltar.

Pyramidspel
Ännu ett fondbolag har havererat i USA. Det gäller den amerikanske finansmannen och före detta Nasdaqstyrelseledamoten Bernad Madoffs pyramidsspelsliknade fonder. Värst drabbat ser den spanska banken Santander ut att bli men även svenska banker som Nordea har haft affärer med Madoff. Daniel Alling och Alice Petrén, SR:s korrespondenter deltar.

Trygghetsboende
På fredag presenterar äldreboendedelegationen sitt förslag på hur boendet kan förbättras för de äldre. Bl a så vill man att det ska byggas så kallade trygghetsbostäder för de gamla som inte behöver någon vård, men som känner sig ensamma och otrygga. Men redan idag finns det flera äldre som tycker att de bor i en slags trygghetsbostad. Anders Diamant reporter.

Programledare: Monica Saarinen och Erica DahlgrenProducenter: Jörgen Huitfeldt och Agneta Kellgren
jorgen.huitfeldt@sr.se agneta.kellgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".