1 av 5
Monica Saarinen
2 av 5
3 av 5
Malin Thelin
4 av 5
Skydda ditt kort mot skimning.
5 av 5
Gift par

Skimning och AFA

16.00-16.45

Rwanda
FN:s krigsförbrytardomstol för Rwanda har fällt den man som kallas för Afrikas Hitler, Théoneste Bagosora, för folkmord och brott mot mänskligheten. Straffet blir livstids fängelse. Det gäller brott som begicks under folkmordet i Rwanda 1994 då 800 000 människor mördades, de flesta tutsier. Lennart Aspegren, var tidigare domare i FN:s Krigsförbrytardomstol för Rwanda.

Skimning
Du handlar i en affär, dina kortuppgifter kapas och någon går in på ditt konto och tar pengar. Det kallas butiksskimning, ett brott som blivit vanligare i Sverige. Nu senast blev kunder i två leksaksbutiker i Malmö och i Stockholm utsatta då bedragare hade monterat in avläsningsutrustning i affärernas kortterminaler. I Malmö mer än fördubblar nu polisen den grupp som arbetar med skimning. Ute i handeln satsar allt fler butiker på chipterminaler, som är säkrare. Men övergången från magnetremsa till chipkort tar tid. Dessutom lever den gamla tekniken kvar, vilket Svensk Handel är kritisk till. Dick Malmlund, säkerhetschef Svensk Handel, Magnus Fornell, skimningsexpert vid Malmöpolisen medverkar bl a.

Alternativ idrottsklubb
Allt fler idrottsklubbar sållar ut de bästa spelarna redan i tidig ålder. Men det finns alternativ till de här elitsatsningarna. En klubb som riktar sig till dem som bara tycker att sport ska vara roligt. Audrey Erath besökte fotbollsklubben Kosmos Athletic Football Academy, förkortat KAFA IF, i södra Stockholm.

17.00-17.45

AFA, Antifascistisk aktion
Regeringen har idag beslutat att ge Brottsförebyggande rådet och SÄPO i uppdrag att kartlägga vänster- och högerextrema grupper och föreslå hur nyrekryteringen till dessa grupper ska kunna stoppas. Bland dem som ska kartläggas finns de autonoma grupperna på vänsterkanten. Flera ungdomar från autonoma grupperna greps senast inatt vid bråk i Malmöstadsdelen Rosengård. Anhza Hagström, analytiker på SÄPO och Magnus Sandelin, journalist medverkar. 

Med adresslapp om halsen
Heter en SVT-dokumentär som visas i mellandagarna, och som handlar om de 70.000 finska krigsbarn som kom till Sverige under kriget. Många av dem bär fortfarande på starka minnen. Möt dokumentärfilmaren Ylva Hemstad och Christer Faberstedt, ett av alla krigsbarn.

Homoäktenskap
I Kalifornien röstade en majoritet i samband med presidentvalet för att förbjuda homoäktenskap. Efter att Kaliforniens Högsta Domstol i somras i ett överraskande och banbrytande beslut meddelat att ett förbud strider mot konstitutionen och är diskriminerande. 18.000 par har hunnit gifta sig, men nu är det stopp. Och den inflammerade frågan om homoäktenskap har återigen hamnat på Högsta Domstolens bord. Helena Groll rapporterar från Los Angeles.

Tjeckien och Lissabonfördraget
Efter årsskiftet blir Tjeckien ordförandeland i EU och ska då arbeta för att det så kallade Lissabonfördraget ska träda i kraft. Tjeckien ska också försöka få med Irland som röstat nej till det reformerade fördraget. Men tjeckerna har inte själva tagit ställning till fördraget. Där pågår en mycket livlig debatt, och motståndet leds av presidenten, Vaclav Klaus. Reportage av Stefan Winiger, SR:s Brysselkorrespondent.

Mynt på väg bort
Riksbanken vill nu lätta på våra plånböcker och föreslår att 50-öringen ska avskaffas. Audrey Erath är på Stockholms universitet för att höra hur studenterna ser på förslaget.

Programledare: Monica Saarinen och Malin ThelinProducenter: Anders Diamant och Johanna Hellström
anders.diamant@sr.se johanna.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista