1 av 6
Pia Fridén
2 av 6
3 av 6
Åsa Sundman
4 av 6
Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX
5 av 6
Lennart Sacrédeus. Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX
6 av 6
AP Photo/Marco Ugarte/SCANPIX

Prostatacancer, (kd) och pappersåtervinning

16.00-16.45 

Knarkkriget
I år har droghandeln i Mexico skördat över 5000 dödsoffer och igår hittades nio avhuggna huvuden (i delstataten Guerrero) i södra Mexico. För två år sen inledde Mexicos president Calderon ett offensivt krig mot knarket, men drogkartellernas makt verkar vara starkare än någonsin. I fredags avslutades ett toppmöte i Brasilien där ledarna för de latinamerikanska länderna diskuterar hur man ska få stopp på det växande problemet med narkotikahandeln och nu finns förslag på en gemensam militärorganisation som ska bekämpa narkotikahandeln över gränserna. Frågan är hur Mexicos regering kan vinna kriget mot knarket. Hör Petter Bolme, journalist med droghandeln i Mexico som specialområde och Amelie Mossberg, konsult Exportrådet i Mexico.

Om en sjukdom som fortfarande är tabu för många
Ny forskning kan halvera dödligheten i prostatacancer. I Sverige får varje år 10 000 män den diagnosen. 2 500 dör. Den svensk-norska studien har letts av Anders Widmark, professor vid onkologen vid Umeå Universitet, som själv är förvånad över de goda forskningsresultaten. Det är bara att hoppas att det här bryter den passiva behandlingsinställning som hittills rått i vården säger överläkaren Ove Gustafsson vid Karolinska sjukhuset och talar om den mentala blockad som gjort att man inte behandlat fullt ut, just därför att patienterna betraktats som gamla gubbar. Medverkande: Ove Gustafsson, överläkare på Karolinska sjukhuset, Anders Widmark, överläkare och forskare, Torbjörn Lindberg drabbad av prostatacancer och ordförande i prostatacancerföreningen Betula, Torgny Joelsson, 72 år, prostatacancerpatient.

Räddningsverket
Det ska handla om svenska hjälpinsatser till krisområden. Just nu pågår närmare 60 insatser runt om i världen där Sverige genom Räddningsverket på ett eller annat sätt är inblandat. Georgien, Afghanistan, Burma, Sudan är platser dit personal skickats för att jobba med allt från vattenrening, minröjning till akut katastrofhjälp. Sofia Billvik ingår i personalpoolen och är beredd att åka på kort varsel om Räddningsverket ringer. Reportage av Lars Ekelöf.

17.00 - 17.45

Ilska inom (kd)
Flera kristdemokratiska riksdagsledamöter har ilsknat till efter det att partiet på fredagen presenterade ett förslag till valsedel inför Europaparlamentsvalet. Orsaken är att Lennart Sacrédeus, som hamnade på fjärde plats i partiets interna provval, inte fick vara med alls på valsedeln. Hör Lennart Sacrédeus och Göran Sydhage från (kd) samt Pernilla Ohlin, ledarskribent Falukuriren.

En irakisk familj i Stockholm
De senaste åren har det kommit tiotusentals irakiska flyktingar till Sverige och vi ska nu träffa ett par av dem som bosatt sig här. Studio Etts reporter Katarina Gunnarsson har under två års tid följt irakier under deras första tid i det nya landet, och idag ska vi höra hur det går för Ali som var bagare i Irak och som nu försöker bygga en trygg tillvaro åt sig och sin familj i Stockholm.
  

Psykologer i rättsprocesser
Igår visades den andra och sista delen av det uppmärksammade SVT-programmet om Tomas Quick som dömts för åtta mord. En av frågorna som aktualiserats genom programmet är hur man ska värdera det han sagt sig minnas, men som han nu tar tillbaka, minnen som blev väldigt viktiga för de fällande domarna. Rickard Sjöberg, leg. läkare och docent i medicinsk psykologi vid centrum för klinisk forskning vid Umeå universitet medverkar.

Tsunamin 2004
Vi återvänder till Kao Lhak i Nils Horners reportage. Snart har fyra år gått sedan tsunamikatastrofen - hur har livet gått vidare för thailändare och turister där.

Julklappspapper
Att klä in sina paket med julklappspapper är kostsamt för miljön. När julklapparna är uppackade återstår uppskattningsvis 200 000 kilo julklappspapper bara i Sverige. Det huvudsakliga problemet med julklappspapper är att gemene man inte vet var det ska återvinnas. De flesta tror att det ska i tidningsbehållarna när det egentligen ska läggas bland pappersförpackningar. Ett annat problem är att man låter omslagssnören, etiketter och lacksigill följa med sitt julklappspapper i återvinningen. Använd detta året till att ha styr på din och din familjs konsumtion, så att du inte behöver betala ett allt för högt pris i framtiden. Hör Jan Strand VD för FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

Programledare: Pia Fridén och Åsa Sundman
Producenter: Olof Sjölander och Agneta Kellgren
anders.sjolander@sr.se  agneta.kellgren@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".