1 av 5
2 av 5
Cecilia Strömberg
3 av 5
Åsa Sandell Foto: Fredrik Persson/SCANPIX
4 av 5
Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX
5 av 5
Sri Lankas president Mahinda Rajapaksa. AP Photo/Eranga Jayawardena/SCANPIX

Manlighet, börsåret, barnmisshandel och Åsa Sandell

16.00 - 16.45

Gaza
Hur reagerar palestinierna på Hamas uppmaning om en ”vredens dag” idag? Medverkande Jan Andersson, korrespondent och Rickard Elias, palestinier.

Manlighet
Fyra reportage om manlighet av Katarina Gunnarsson - det handlar bla om kärleken till fotbollen och till porren.

17.00 - 17.45

Sri Lanka
Regeringen på Sri Lanka vann en viktig, symbolisk seger tidigare idag när den lankesiska armén intog staden Kilinochchi. Staden har under tio år varit rebellgruppen de tamilska tigrarnas högkvarter. Vi har med oss Johan Romare, journalist som tidigare bott flera år på Sri Lanka.
 

Barnmisshandel
Antalet barn som misshandlas av sina föräldrar har ökat under 2000-talet enligt en undersökning som gjorts av Karlstads universitet. Även attityden till att ruska om barnen har förändrats, betydligt fler föräldrar tycker att det är ok att knuffa till sina barn i den enkätundersökning som gjordes 2006 jämfört med samma undersökning 6 år tidigare. Vi talar med Staffan Janson, barnläkare och professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet och med Björn Tingberg, som håller på med en avhandling om fenomenet shaken baby, om vad som kan ligga bakom ökningen.

Etanol
I Brasilien växer sockerrörsodlingen - som ett svar på den ökade globala efterfrågan på etanol. Landet är världens största exportör av etanol och Sverige en av de största kunderna. Samtidigt fortsätter debatten om biobränslens effekt på livsmedelspriser, och nu växer också kritiken mot sockerrörsarbetarnas försämrade arbetsvillkor. Det brasilianska arbetsministeriet har gått så långt som att kalla det för slavarbete. Vår reporter Anna Jonasson har besökt sockerrörsfälten i nordöstra Brasilien.

Bakom garden
Proffsboxaren Åsa Sandell slutade för drygt ett år. Nu har hon summerat sin proffskarriär i boken ”Bakom garden”. Hör henne berätta mer.

Hur ska det gå med börsen?
För småsparare som haft sina besparingar på börsen under 2008 har nattsömnen verkligen prövats. Och vilken finansiell föreställning väntar 2009, ja det verkar svårare än någonsin att kunna avgöra, har lemurerna på Skansen svaret? Reporter Anders Wennersten.

Spelbolagen
Förutsägelser för 2009 kan man göra pengar på och det gör spelbolagen. Man kan bla satsa pengar på att Christer Fuglesang åker upp i rymden eller att Stellan Skarsgård vinner en Oscar för sin roll i Mama Mia. Lasse Dilschman, nordisk VD för Ladbrokes medverkar.
 

Programledare: Cecilia Strömberg

Producent: Anna Dahlqvist

anna.dahlqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".