Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Tjeckien - EU:s nya ordförandeland, Gaza, ny krismyndighet och privata vaktbolag

Publicerat onsdag 7 januari 2009 kl 09.54
1 av 6
Maria Ridderstedt
2 av 6
3 av 6
Cecilia Strömberg
4 av 6
Vedmarknad i Bulgarien. AP Photo/Petar Petrov/SCANPIX
5 av 6
Václav Klaus AP Photo/Vadim Ghirda/SCANPIX
6 av 6
Foto: Jessica Gow/SCANPIX

16.00 - 16.45

Rysk gas stoppas
Statliga ryska Gazprom har minskat gasleveranserna genom Ukraina. Bulgarien, som saknar alternativa gasledningar, är hårt drabbat. Hör Rostislav Petrov i Bulgarien och Vladislav Savic, utrikesreporter Ekot.

Tjeckien EU:s ordförandeland
Nicolas Sarkozy har lämnat över stafettpinnen till Tjeckiens president Václav Klaus. EU leds nu av ett land där presidenten vägrar att ha EU-flaggan hissad utanför presidentpalatset och som dessutom förkastar allt prat om klimatförändringar samtidigt som EU ska ta ställning till en rad viktiga frågor. Vad betyder det att de EU-skeptiska tjeckerna har tagit över ordförandeklubban i EU? Medverkar gör Kjell Albin Abrahamson, SR:s korrespondent i Warsawa, Annika Ström-Melin frilansjournalist och EU-kännare, Carl Rüster, frilansjournalist och översättare bosatt i Prag och Lucie Svobodova, direktör för Tjeckiska centret.

Hållbar stad
Parker och kolonilotter är viktiga för att exempelvis bin, ekorrar, fjärilar och fåglar ska trivas i städerna. Grönområdena fungerar också avkylande när solen varma sommardagar får stadens asfalt att svettas. Men idag finns också de som ser det gröna (i staden) som ett miljöhot. Färre träd och mindre gräsmattor, och istället fler hus och mer betong skulle göra de svenska städerna mer miljövänliga. Det menar i alla fall en av de experter som sitter med i den av regeringen nyligen tillsatta delegationen för hållbara städer. Reporter Sven Börjesson.

17.00 - 17.45

Kriget i Gaza
Intervju med svensk inne i Gaza om de svåra förhållandena för civilbefolkningen och samtal om hur stödet för PLO och Hamas kan ha påverkats under de snart två veckor som kriget pågått. Medverkande Neriman Abu Sneineh, svensk-palestinska, studerande i Lund och Nael Touqan, ordförande svensk-palestinska föreningen i Stockholm.

Sommar-OS 2012
Förberedelserna inför sommar-OS i London år 2012 pågår för fullt. Det byggs, planeras och funderas, t.ex. hur den prestigefyllda invigningsceremonin ska se ut. Men den ekonomiska krisen har kastat en skugga över arrangemanget och OS-ledningen tvingas nu till en del förändringar. Reportage av Maria Eksedler.
  

Den nya krismyndigheten
Det blir debatt om den nya krismyndigheten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som ska göra att Sverige klarar nationella katastrofer som tsunamin eller Estonia på ett bättre sätt än tidigare. Men har man verkligen gått till botten med de problem som fanns? Hör nya generaldirektören Helena Lindberg i debatt med en av kritikerna, Stefan Torssell, gammal sjökapten och författare.


Privata vaktbolag
I ett villaområde i Landskrona har en grupp grannar nyligen gått samman och betalar gemensamt för ett vaktbolag som ronderar området nattetid. Syftet är att öka tryggheten och skydda de boende mot inbrott och systemet med privatfinansierade väktarbilar finns numera på fler ställen i Sverige. Men vad händer i förlängningen när samhället inte lever upp till medborgarnas krav på skydd och säkerhet? Hör Lotta Malmstedts reportage.

Utsläppsminskningar i Kina
Hur det kan gå till när Sverige vill sänka koldioxidutsläppen genom biståndsprojekt på andra sidan jordklotet. Vetenskapsradion har granskat ett av de projekten där klimatpengar från EU används för att bygga vattenkraftverk i Kina. I Hunanprovinsen måste tusentals bönder flytta från den mark de brukat i generationer. Och trots att deras hus och marker dränks i vatten uppges hundra procent av befolkningen vara positiv. Men enligt Vetenskapsradions granskning kanske det inte är så enkelt. Gustaf Klarin, reporter på Vetenskapsradion medverkar.

Programledare: Cecilia Strömberg och
Maria Ridderstedt
Producenter: Jörgen Huitfeldt och
Karin Wickström

jorgen.huitfeldt@sr.se karin.wickstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".